Онлайн книжарница

събота, 1 февруари 2014 г.

Рецензия на "БЗМЦ: Презареждане" от Майкъл Грант


Единственото произведение за нанороботи, което ми беше направило впечатление досега беше разказа "Сафари" от Чарлс Шефилд.
Книгата "БЗМЦ: Презареждане" от Майкъл Грант е доста по-мащабна и по-внушителна откъм идеи. Романът е класифициран като антиутопия. Аз бих добавил, че поджанрът на тази книга е апокалиптичен киберпънк. В "БЗМЦ: Презареждане" има много убийства, самоубийства и хора, които под влиянието на различни фактори желаят да унищожат света.
Интересното в това четиво е, че по-голямата част от президентите на различните държави са жени. Има държавни глави и от мъжки пол, но като цяло преобладават дамите в ролята си на предводители. Президентът на САЩ също е жена. И разбира се, тя е най-могъщият човек в света.
Освен ако в тялото и не са вкарани наноботи. Които могат да препрограмират човешката психика.
Човекът, който управлява наноботи се нарича туичър. На жаргон го наричат и кукловод. Защото той може да променя поведението на даден субект все едно води кукла на конци.
Президентът на САЩ е препрограмирана да извърши убийство. А наноботи скрити в очите и правят запис на ужасното деяние...
"Нито една игра не беше толкова добра, колкото програмирането на човешки мозък."
Майкъл Грант
Научните идеи разглеждани в тази книга са характерни за някои поджанрове фантастика.
Примерно сценарият за така наречената сива слуз (grey goo) - сериозно развитие на нанотехнологиите, при което саморепродуциращи се роботи ще погълнат всяка материя на Земята.
Подобна идея съм чел в произведението "Гибел идва с КЛОН". Но там всичко беше само на биологично ниво, тоест разяждаща, увеличаваща се материя без участието на техника или наноботи.
Друго, което ми направи впечатление бе програмираната любов на Джесика към Бръмбара. Тази идея, но осъществена чрез машина внушаваща мисли от разстояние е разгледана още от великия Александър Беляев в неговото произведение "Владетелят на света".
В крайна сметка Бръмбара решава да освободи любимата си от психическото давление на наноботите. Познайте дали Джесика остава при него?
Интересно е и какво извършва президентшата на САЩ след като е лишена от програмирането на миниатюрните роботи. Тя публично чете реч, когато внезапно осъзнава, че е убила мъжа си.
И чувството за вина я връхлита с невероятна сила.
Майкъл Грант внушава много и най-различни послания с книгата си "БЗМЦ: Презареждане".
И най-важното от тях, е че човекът не може да се прави на Господ.
Просто защото още не е дорасъл за това.

Купете "БЗМЦ: Презареждане" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/nauchna-fantastika-319/bzmts-320/2-bzmts-prezarezhdane-2033.html


Няма коментари: