Онлайн книжарница

сряда, 12 февруари 2014 г.

Ръката на пророка - Ричард Чайлд


Няма религия, няма бог, които да превръщат хората в убийци, в престъпници.
Но човекът расте сред себеподобни, слугува на своите пороци, движи се от егоцентризъм.
Църквата, молитвените домове са място за общение с бога, за пречистване, за опрощение.
В своята книга Ричард Чайлд се вглежда в най-мощната, в най-голямата религия в света - католическата. И по-точно в нейната хилядолетна история, в действията и, които не винаги са били богоугодни. Кръстоносните походи, инквизицията са дело на католическата черква, на нейното ръководно тяло - Ватикана, който е убеждавал света, че с най-добри намерения избива цели народи, жертва най-вярващите свои мъже.
В трилърът "Ръката на пророка" се пресичат пътищата на Ватикана, на науката, на безверни убийци и дори сицилианската мафия. Като добър психолог авторът убеждава читателя, че убийци стават хора, които са обезверени, с наранени сърца, но дори и те жадуват за обич, за приятелство. Обстоятелствата, трудностите в живота могат да накарат дори и най-кротката и умна жена-професор да вдигне ръка, да насочи оръжие срещу човек, не само за да си запази живота, но и да съхрани една вековна тайна, да спаси човечеството от предсказаната катастрофа.
Именно чрез решението на Катлийн Филипс да предостави вековната книга на американското и английското правителство авторът показва лека ирония, защото ако САЩ воюва по целия свят не бихме ли нарекли нейните "умиротворителни войни" нов кръстоносен поход? Великобритания е мощна държава, но нима нейното правителство не е готово да участва във война, от която да се облагодетелства?
Ако Ватикана избива катарите, за да открие тяхното богатство, нима петролът, производството и продажбата на оръжия не са богатство? Разбираем е интересът на Ватикана към древната книга, която не само може да даде на католицизма "власт, каквато човечеството едва ли може да си представи". В същото време може да разклати доверието към Католическата църква, която съществува от две хиляди години.
Все пак човекът си остава божие творение и той е разкрит в образа на Джейми Камерън, който е опитен боец, но е запомнил от баща си че "приятелството беше просто мехлем от мечти, с който слабите мажат нанесените си от самите тях рани". Читателят със съжаление вижда, че в този жесток свят дори и най-красивата любов може да бъде убита.
Прекаленият натурализъм, подробните описания на най-жестоките убийства предизвикват неприятни представи и асоциации.

Купете "Ръката на пророка" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1737

Няма коментари: