Онлайн книжарница

четвъртък, 27 март 2014 г.

Рецензия на "Сделката" от Дъглас Кенеди


Целият свят, целият човешки живот се движи от сделки. Има обаче сделки, които оставят човекът да бъде човек, но има и такива, които по мефистофелски отнемат душата му и той в името на парите е готов да купува, да продава, да измъчва, да лъже само и само за да има повече.
Именно такива са героите в книгата на Дъглас Кенеди. Модерното американско общество изисква всички човешки възможности за да може да си осигури отделната личност нормални условия за живот. Сюжетът е многопосочен, защото разкрива служебни, приятелски и семейни отношения, които се развиват скоростно. Човешките съдби се променят със страхотна бързина. Читателят вижда, че в това суперразвито общество най-слабите, най-уязвимите не издържат. Тези, които могат да се плъзгат върху житейския гребен на вълната оцеляват, макар и трудно, но има и такива, които са готови да се борят, да наказват, за да спасят не само себе си, но и обществото от онези, чийто бог е Златният телец.
Главният герой Нед Алън е от онези, които смятат, че борбата в живота трябва да се води яростно. Че не трябва такива злодеи като Джери да се оставят да определят правилата на житейските сделки.
Както на всеки човек, така и на Нед Алън съдбата му поднася изпитание - загуба на работа, опасност да се раздели с любимата Лизи и случайно попадане в мафиотските среди. Джери подценява Нед и се опитва да го ползва за муле, което носи мръсни пари в офшорна компания, като се опитва да му внуши чрез старата американска поговорка "Каквото не знаеш не може да ти навреди."
Но не всички хора, които по някаква принуда приемат всякаква работа са готови на престъпления, за да оцелеят. Нед е съхранил всичко човешко в себе си - искрено жали за Айвън; уважава своите подчинени и те го обичат дори и след като вече са уволнени; честен е и в семейството си - обича безкрайно Лизи. Но Алън не е мекушаво влечуго, с което всеки може да се гаври. Използва юмручното право спрямо излъгалият го немец. Готов е не само да се бие, но и да изнудва в даден момент. А когато усеща, че ще бъде жертва на мафиота Джери, веднага впряга и воля и ум за да се отърве; за да спаси не само жената и децата на Питърсън, а най-вече да докаже на Лизи, че е честен и борбен човек.
Всъщност цялата книга е едно доказателство, че животът е една борба с безброй сделки - почтени, непочтени, но само умните и силните оцеляват. Четеш и очакваш всяка следваща страница, всяка постъпка на героите и се вълнуваш не по-малко от тях. Пряката реч е наситена с много изрази, които ни въвеждат в естествена житейска среда, представяйки живота такъв, какъвто е.

Купете "Сделката" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/880/dyglas-kenedi-sdelkata

Няма коментари: