Онлайн книжарница

неделя, 30 март 2014 г.

Стоманеното сърце - Брандън Сандерсън


Брандън Сандерсън умее да създава паралелни светове, в които абсолютно всичко се случва по правила създадени от него, дори и изгрева на слънцето.
Човечеството е измислило боговете преди хиляди години. Супергероите пък навлизат масово в общественото полезрение чрез комиксите в началото на 20-ти век.
В тази книга Сандерсън е създал супергерои, чиито сили са толкова огромни, че граничат с божествените. Наричат ги Епични.
Авторът приковава вниманието на читателя още с първото изречение в книгата. Сандерсън е изключително добър в това, което Стивън Кинг нарича "усещане Нарния". "Усещане Нарния" е неусетно да въвлечеш читателя от обикновения свят в свръхестествения. И то по такъв начин, че да ти повярва.
Лошият герой в тази книга е наистина зъл. Наричат го Стоманеното сърце. Убил е седемнадесет хиляди души чрез паранормалните сили, с които е надарен или чрез други способи. Той мисли, че е безнаказан и непобедим. И прави огромна грешка. Убива бащата на Дейвид Чарлстън пред очите му.
Впрочем Стоманеното сърце изобщо не е изключение сред останалите внезапно получили свръхестествени способности:
"Само едно беше важно - Епичните не се и замисляха за живота на обикновените хора. В техните умове жестокото убийство беше подходящо възмездие и за най-дребното нарушение."
Дейвид е герой, който незабавно привлича симпатиите на читателя. Той е бил на осем години, когато се е случило Злочестие - хиляди обикновени хора са получили невероятни способности. Те започват да убиват и унижават обикновените човеци с една единствена цел: повече власт и привилегии. Най-могъщите Епични завладяват цели градове.
Дейв решава да научи всичко възможно за Епичните. И най-вече за Стоманеното сърце. Където има злодеи има и герои. А героите не се раждат. Те се създават.
От едно най-обикновено момче работещо във фабрика за парче хляб Чарлстън постепенно се превръща в член на елитна група раздаваща възмездие.
На мен като на заклет фен на фантастиката (гийк) ми бе много интересно, че авторът напълно умишлено и за да ни достави удоволствие е създал леки препратки към филма Х-Мен. Предводителят на добрите в книгата се нарича Джонатан Федрус, но му викат Проф. Ако си спомняте в Х-Мен лидерът на положителните герои се казваше професор Чарлз Ксавие.
Но в тази книга има толкова много зрелищни битки и кървав екшън, че ако бъде заснета със сигурност ще надмине всички филми от поредицата за Върколака и Магнито.
Най-комичният персонаж в романа е Коуди. Той използва толкова изтънчен хумор и такива метафори, че Дейвид непрестанно се възхищава на неговите изказвания.
В тази книга, освен че ни забавлява, и демонстрира, че всеки, който е по-силен се стреми към повече придобивки и власт, Брандън Сандерсън - един от най-добрите фантасти за последните 10 години също така умело ни напътства и съветва:
"Дръж импулсите си под контрол. Не действай, просто защото можеш; действай понеже е правилно. Имаш ли това наум, ще бъдеш отличен."
Купете Стоманеното сърце тук:
http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=95

Няма коментари: