Онлайн книжарница

четвъртък, 3 април 2014 г.

Рецензия на "Възходът на Вечерницата" от Брандън Мъл


"Възходът на Вечерницата" е книга не само за приказна фантастика, но и за много обич, уважение, грижа за ближния, саможертва и героизъм. Героите са брат и сестра, които се борят срещу всички твари вредящи на обществото.
Кендра, целунатото от феите момиче, проявява истинска загриженост за своите съученички, защото вижда, че Кейси Ханкок е зъл коболд, който желае да прави зло на всички. Тя е готова да се жертва, но да спаси своите родители и всеки друг невинен човек от Големите, таласъмите и другите врагове на хората.
И Кендра и братчето и Сет са достойни за своите баба и дядо, защото не бягат от злите сили, а се противопоставят, приемат да пият съмнителни отвари, да търпят всякакви физически страдания, но да се преборят с онези, които търсят реликвите за да унищожат човечеството.
Магическите същества убиват, обезобразяват, но срещу тях се опълчват не само Кендра, но и малкият Сет. Кендра е толкова смела, че дори когато е в много голяма опасност не съзнава своята сила.
"Престорената скромност е по-обидна от неприкритата гордост" - обвинява феята момичето, а то е искрено в своето убеждение. Магията в Кендра е изумителна, но тя не я съзнава, защото през цялото време действа по човешки, движена е от най-добри чувства към хората. Именно Кендра принуждава наркобликсата Ванеса от време на време да постъпва добросърдечно.
Чудоземия е всъщност една странна земя, която се владее от фантоми. Но реликвите са водещото, най-важното нещо, което трябва да бъде открито за да се спаси човечеството.
Прекалено много са "експертите", които се преструват на добри за да се докопат до вълшебните реликви. Но срещу тях виждаме Кендра и Сет, а също и дядо и баба Сьоренсон. Сестрата и братчето са изложени на много изпитания, но понякога предизвикват дори лошите да им помагат, както Сфинкса. Появата на фантома смразява Сет, но момчето предодолява страха и наново оцелява. За малкия герой по-важни са хората, които са му помагали и заради тях е готов да изтърпи още много беди и страдания.
Възхищение буди Кендра дори с това, че е готова да се размине с любовта, защото спасението на хората е най-важно.
Странна, занимателна, възхитителна е историята в тази книга. Защото виждаме как борбата между доброто и злото е вечна и нестихваща. В тази борба побеждават тези, които се движат от чисти помисли и благородни чувства. Смелостта на Кендра ни учудва и ни кара да разберем колко е искрена в своите действия.

Купете "Възходът на Вечерницата" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/887/brandyn-myl-chudozemiq-vyzhodyt-na-vechernicata

Няма коментари: