Онлайн книжарница

събота, 5 април 2014 г.

Рецензия на "Героите умират" от Матю Удринг Стоувър


Тази книга е по-близо до жанра сайънс фентъзи, отколкото до въведения от Фриц Лейбър през 60-те години, и считан за класически днес термин меч и магия. Действието на романа се развива в недалечното бъдеще на Земята. Развлеченията са надхвърлили много днешните 4 и 5Д кина и представляват толкова реалистични симулации, че зрителите могат да усещат почти всичко, което изпитват Актьорите. Интересно е, че авторът е предвидил едно сравнително неприятно бъдеще, в което всички хора са разделени на различни касти - Работници, Занаятчии, Професионалисти, Незаети, Инвеститори, Актьори, Бизнесмени и Администратори.
Но все пак забавленията са на много по-високо ниво. Съществува един свят паралелен на Земята, който се нарича Отвъдие. Там магията е нещо напълно реално и човеците живеят заедно с различни вълшебни създания. Най-популярният герой на Отвъдие се нарича Каин. Той е абсолютен бунтар, не признава никакви правила и се присмива на всички, които проявяват овча психология:
"- Хей, на този свят има хора, които само чакат някой да им каже какво да правят и изобщо не ги интересува кой ще е той."
Каин всъщност е земен Актьор на име Хари Майкълсън и общо взето е човекът, който най-често взима участие във всички заговори, сблъсъци и битки на света Отвъдие. Хари не е в много добри отношения с любимата си Шана/Палас Рил, която се е изгубила в Отвъдие. За да я спаси Хари/Каин трябва да убие крал Ма'елкот. Той е готов на това. Всъщност Каин е решен да избие всички застанали между него и любимата му.
Книгата е преведена от Васил Велчев - елитен ерудит в областта на фантастичния жанр.
В този роман авторът описва много и най-различни заклинания и магии, които са едновременно зрелищни и брутални. Хареса ми оригиналното хрумване за грифонов камък, който може да се намери във вълшебна птица; той е извънредно рядък и търсен, понеже неимоверно може да усили мощта на който и да е магьосник, но за определнено време.
Тази книга със сигурност ще привлече и феновете на творчеството на Джо Абъркромби. Също така искам да отбележа, че "Героите умират" малко прилича и на "Трудно е да бъдеш бог" на А. и Б. Стругацки. С въвеждането на Смешника Саймън авторът прави и лека препратка към творчеството на Р. Хайнлайн.
Каин всъщност не е описан като добрия рицар на бял кон. Въпреки неголемия си ръст и тегло, той по-скоро е антигерой, повече приличащ на Конан на Робърт Хауърд с цялата негова аморална сила и невероятна жизненост.
Наистина зъл обаче е Бърн: един от главните противници на Каин и човек, на когото убийствата му доставят удоволствие и дори го възбуждат.
В романа има изобилие от насилие, двубои и грандиозни кървави битки - както с оръжия така и със заклинания. Едно от посланията на автора е, че в близкото, но жестоко бъдеще хората ще се забавляват, както с човешките страдания, така и със смъртта.

Купете "Героите умират" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/888/matyu-udring-stouvyr-geroite-umirat

Няма коментари: