Онлайн книжарница

вторник, 13 май 2014 г.

Черната призма - Брент Уийкс


Винаги ми доставя удоволствие, когато прочета нов автор на фентъзи и се уверя, че той върви по пътя на Роджър Зелазни. "Черната призма" е роман, който ще допадне на всички почитатели на "Деветте принца на Амбър".
Главният герой в книгата се казва Гавин Гайл. Той е най-силният магьосник на света.
Тук ще си позволя малко отклонение. Всеки уважаващ себе си писател на приказна фантастика разбира не само от митология, а и от етимология. Авторът Брент Уийкс демонстрира уверени познания и в двете. Гавин е вариант на името Gawain - Gwury Galagavin - Galvain - един от най-често срещаните герои на стария британски фолклор.

Гавин Гайл е Призма. Той може да притегля от всички цветове без дори да се нуждае от очила.
Впрочем вълшебствата в книгата могат да се използват както за съзидание, така и за разрушение и убийство:
"Червеното на притеглящия сега се смесваше с кръвта му, магия и смърт в едно."
Виждате, че стилът на автора впечатлява сериозно. И въпреки това тази книга не е просто поредното фентъзи изпълнено със самоцелен екшън, просто заради самото действие. Напротив, става въпрос за многопластово четиво, в което почти никой герой или събитие не са това, което изглеждат.
Книгата започва с пълното унищожаване на селото на младия Кип от войниците на сатрапа, самоообявил се за крал - Гарадул. Самият Кип успява да избяга и се оказва, че е магьосник (зелен притеглящ). По-късно Кип научава, че е незаконороден син на Гавин Гайл. Оказва се, че да си копеле на самия Лорд Призма може да е много опасно за живота. От друга страна да си кръвен роднина (тук има изненада) на Гавин Гайл помага за овладяването на бойна магия, забранена за преподаване преди много години.
Магическата система в книгата е много автентична и своеобразна. На нея са посветени доста страници. Основава се на различните цветове и на вещество наречено луксин. Lux на латински означава светлина. Интересно е, че въпреки изключително мощните вълшебства авторът все пак е поставил известни ограничения. Притеглящите прегарят и имат по-малка продължителност на живота от останалите хора.
В романа освен мечове, лъкове и копия има и пистолети с колесен затвор, мускети и оръдия. Битките са много интересни. Освен мечове против вълшебства, в този роман ще срещнете и много сблъсъци на огнестрелни оръжия срещу бойна магия.
Не ми допадна големия обем на книгата - харесвам четива с дължина до 500 страници.
От друга страна, както вече казах авторът е постигнал сериозна дълбочина в изобразяването на героите, техните мисли и изказвания:
"Би трябвало хубавичко да си помислиш, преди да се опиташ да използваш съвестта на човек срещу самия него. Може да се окаже, че той няма съвест."
Романът е книга първа от поредицата Светлоносеца.

Купете "Черната призма" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1775

Няма коментари: