Онлайн книжарница

понеделник, 2 юни 2014 г.

Рецензия на ”Замъкът на лорд Валънтайн” от Робърт Силвърбърг


Преди много години един приятел ми зае „Замъкът на лорд Валънтайн“. Бях абсолютно възхитен. Това беше най-доброто фентъзи, което бях чел след "Магьосникът на Землемория". "Конан" дори още не беше издаден в България.
Впрочем в момента Робърт Силвърбърг е най-добрият жив писател на приказна фантастика след Урсула Ле Гуин. Той превъзхожда многократно дори култови имена в жанра като Майкъл Муркок и Джак Ванс. За голямо щастие на българските читатели Силвърбърг беше превеждан често и негови разкази можеха да се открият във вестник "Други Светове"(по-късно излизал и като списание). Кратката история "Добри вести от Ватикана" - носител на "Небюла", пък беше отпечатана в сп. "Фантастични истории". Бих отбелязал също паранормалния разказ "Не наши братя" публикуван на български в антология Фентъзи.
„Замъкът на лорд Валънтайн“ е история за един прокуден и лишен от тялото си крал. В тази книга авторът е създал собствен, неповторим и пращящ от жизненост свят - Маджипур. Този свят има собствена история, география, флора, фауна и религия. Населен е предимно с хора, но има и други създания - скандари, вруни, хджорти, гхайроги, су-сухериси и лиимани. Дните от седмицата също са с различни названия - вториден, слънцеден...
Силвърбърг е измислил и собствена монетарна система. Запознава ни с нея по много интересен начин.
Впрочем, време е да ви представя главния герой в книгата:
"- Няма никакво съмнение в това, Валънтайн. С каквото и да се заловиш, го правиш изключително добре. Такъв човек си ти."
Между другото Робърт Силвърбърг получава "Хюго" за най-обещаващ млад автор по времето, когато Джордж Р. Р. Мартин се е учил да говори, а Брандън Сандърсън изобщо не е бил роден.
Валънтайн е коронал. Роден монарх. Той е наивен и добродушен, но също така е смел, с топло сърце, голям ум и бързи и силни ръце. Валънтайн е лишен чрез измама от трона си и тепърва започва да осъзнава това чрез сънищата си. Сънищата в света на Маджипур служат за послания, за възмездие, а понакога и за война. Те се предават на милиони хора от добрата Господарка на острова и властният Крал на сънищата.
Книгата е в жанр "сайънс фентъзи". Освен добрата стара магия, в това четиво има и климатични машини, флотери с магнити, вибрационен меч и енергомети.
По време на скитанията си като начинаещ жонгльор Валънтайн среща много добри приятели - Делиамбър, Слийт, Карабела, Шанамир и Залзан Кавол. Постепенно и бавно те осъзнават, че пътуват редом с крал.
След дълга вътрешна борба и притеснения да навлече хаос чрез война главният герой убедено заявява:
"- Когато си възвърна замъка Връхни, ще уредя голямо празненство и ти ще дойдеш от Острова, и ще ме видиш да жонглирам пак на стъпалата на Конфалюмовия трон. Обещавам ти това, майко. На стъпалата на трона."
Изводът, който си направих от тази книга е следният:
Не прахосвайте уменията си за други. Жонглирайте за себе си.

Купете "Замъкът на лорд Валънтайн" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1784

Няма коментари: