Онлайн книжарница

понеделник, 30 юни 2014 г.

Рецензия на "Императорът на тръните" от Марк Лорънс


Чели ли сте лириката на Едгар Алан По или на Стивън Крейн? Марк Лорънс видимо се е учил от тях и творбите му наподобяват бели стихове в жанр "дарк фентъзи".
В началото на тази книга може да ви се стори, че Хонорий Йорг Анкрат е склонен повече да философства и е станал по-миролюбив. Ще сгрешите. Йорги никога не е бил по-свиреп и ужасяващ:
"- Скъпа госпожо, избих ги всичките, от детето до старицата, а когато приключих, изтъпих три брадви, докато разчленя труповете им. Аз съм Йорг от Анкрат. Аз изгорих десет хиляди в Гелет и бройката не ми се стори голяма."
В "Императорът на тръните" ще срещнете добре познатата ни ретроспекция от предишните две части на поредицата "Разделената империя".
Но в това четиво има повече наука. Модерният Марко напада халиф и започва да избива стражата му с голи ръце. Остриетата разкъсват месото на Марко, но отдолу лъщи метал. Налага се да се намеси Йорг, който разбира се приключва всичко с помощта на не толкова нова технология. Впрочем авторът се самоиронизира като изрично споменава понятието Deus ex machina.
В тази книга има повече магия. Мъртвият крал събира нечовешка мощ и армия. Хонорий обаче не е загубил всички свои езотерични умения и открива, че стига да поиска може да се сдобие с огнен меч...
Интересно е, че в света на Йорг има папа и тя е жена. Дали Анкрат би желал да се изповяда пред нея?
Между другото Марк Лорънс е използвал един от най-силните цитати от Еклесиаст, и за пореден път авторът ни демонстрира своята огромна ерудираност.
Това, което не ми допадна в книгата е, че Анкрат стана прекалено зъл. Имам предвид, че докато в предишните части той беше един много чаровен злодей, сега вече се превърна в ужасяващ убиец с мъничко обаяние. Също така в мислите и думите на главния герой се прокрадва все по-пагубна и фаталистична нотка.
От друга страна няма как да не се възхитя на това, че Йорг винаги прави обратното на онова, което искат от него. Дори от време на време се чуди дали по този начин няма да стане прекалено предсказуем.
Бих желал да отбележа, че Марк Лорънс има необикновено четивен и приятен изказ, който наподобява стила на Роджър Зелазни в някои от най-добрите му произведения - "Господарят на светлината" и "Създания от светлина и мрак".
Прочетете тази книга. Научете името на Мъртвият крал.

Купете "Императорът на тръните" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1798

Няма коментари: