Онлайн книжарница

понеделник, 15 септември 2014 г.

Демон, Юда и Магьосник - Венета Въжарова


Поредицата „Трите книги“ залага на бързо действие, напрегнат и динамичен сюжет, който може да привлече както младата публика, така и по-широката аудитория. Романът е изграден върху митологията за Световното дърво, която присъства в редица фолклорни вярвания навсякъде по света и е един от най-популярните архетипни образи, но в света на „Трите книги“ Дървото е обвързано в биологична симбиоза със създания, които не присъстват в нито една митология.

Книгата е написана в традициите на класическото, приключенско фентъзи, а в пластовете ѝ са втъкани освен подмолна война между жреци и светска власт, битки за надмощие и подчинение, любов и съперничество, вражда, предателство, гибел и препратки към стари санскритски текстове, кабала, юнгианска психология, древни скандинавски религии и български фолклор, но те са използвани не за познание, а за изграждане на мистична атмосфера, създаване на мисловни асоциации при прочита, както и за изобретяването на приказните събития, тоест така са вплетени, че да служат на фабулата и фентъзи епиката, на заплитането и разплитането на сюжета.
Основният и главен акцент е върху приключението и напрегнатото действие.
Езикът е художествено богат и образен. Четеш и си представяш мястото, героите, светлините и сенките, движението и покоя, красотата и грозотата, естественото и причудливото, дори звуците и миризмите... при това, без да се натъкваш на пространни описания, които ти се иска да подминеш, а в движение, докато следиш случващото се. Тази е от книгите, които се „поглъщат на един дъх“. И когато стигнеш до края, ти се иска веднага да започнеш следващата, защото краят ѝ е многообещаващ.

Няма коментари: