Онлайн книжарница

петък, 5 септември 2014 г.

Проклятието на Дейн - Дашиъл Хамет


Една вълнуваща до задъхване книга, в която авторът ни убеждава, че родово проклятие не съществува. Но има проклети хора, които в името на парите са готови на всякакви престъпления.
Трагичното тук е, че жертва на измисленото проклятие е едно невинно създание, което е превърнато в наркоман от своята леля, и цял живот живее с вината, че е носител на страшно проклятие.
Габриел Легет се оказва сред безсъвестни, алчни хора, които успяват да я обградят с трупове, внушавайки и, че тя е убиецът. Отблъскваща е нейната леля, която вменява на едно петгодишно момиченце, че е убиец на майка си. Габи е омотана от тази банда престъпници и единствено морфинът и дава сили да оцелява, да издържа, "да намира някакво обяснение за своите убийства."
Всред този хаос от трупове, алчност и беззащитност единствено частният детектив се оказва прозорлив, търпелив, и достатъчно силен физически и психически, за да успее да разплете кълбото от престъпления и закононарушители. Той открива непочтеността дори на полицейския началник и спокойно се възправя срещу него.
Изобретателни са престъпниците щом успяват да накарат дори трезвомислещият детектив да се бие с въображаемия призрак в Храма.
Авторът обаче през цялото време държи да покаже на какъв ужас е подложена невинната, но богата Габи. Цели петнайсет години момичето живее в един кошмар и само инстинктът за самосъхранение я пази. Бандитите нямат скрупули, милост, те убиват всеки, който им пречи да се докопат до пари, диаманти или каквото и да е благополучие.
Морфинът пречи на Габи да обмисли трезво събитията. Но тя усеща, че детективът искрено желае да и помогне. Легет доказва какъв силен характер е като сама се отказва от наркотиците, за да демонстира, че цени истинското приятелство. Героинята оцелява, излекувана не само от наркоманията, но и от измислиците за проклятието на Дейн.
Дашиъл Хамет е един от най-популярните писатели на криминална литература, а Реймънд Чандлър многократно го посочва за свой учител. Хамет е пионер в изграждането на образи, които се изразяват по начин близък до сърцето и душата на читателите:
"Все пак вече бях запознат с Габриел и нейната история, пък и не съм бил объркал напълно първото разследване - способностите ми компенсирали коравосърдечието ми или нещо такова."
Купете "Проклятието на Дейн" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/910/dashiyl-hamet-proklqtieto-na-dejn

Няма коментари: