Онлайн книжарница

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Рецензия на "Сблъсък" под редакцията на Дейвид Балдачи


За мен е голямо удоволствие да прочета сборник, съставен от произведенията на най-добрите автори на трилъри.
Предговорът на тази книга е много интересен. От десетки години насам съществуват Асоциация на писателите на детективска литература и Асоциация на писателите на ужаси. Тъй като искали да си имат своя собствена гилдия, през 2004 Дейвид Морел (известен като автор на "Рамбо" и на много хорър романи) и Гейл Линдс учредили Международна асоциация на писателите на трилъри.
Накратко, нейните участници решили да правят всичко по нови и нетрадиционни начини. Примерно:
- Да не събират членски внос
- Да създават собствени книги, да ги продават на издателствата и по този начин да финансират своята Асоциация
- Да издадат първата аудиокнига, предназначена само за слушане със заглавие "Ръкописът на Шопен"
- Да обединят знакови автори със знакови герои и да ги изправят едни срещу други
Историите в "Сблъсък" са изключително добри.
По мое лично мнение най-превъзходният разказ в книгата е "Преформатиране" от Р.Л. Стайн, Дъглас Престън и Линкълн Чайлд. Историята е на границата между психологическия трилър и научната фантастика. Доктор Уилям Грундман открива начин да програмира спомени. Или казано по псевдонаучен начин открива ген Npas4, който контролира невроните на паметта. Специален агент Алойзиъс Пендъргаст разследва действията и клиниката на д-р Грундман, но внезапно се събужда по пижама и увързан с кожени каиши. Кой ще надделее? Този разказ наподобява силно произведенията на Филип К. Дик и сериозно се доближава до тях по литературни достойнства.
Следващата история в моята лична класация е "Пъклена нощ" от Ф. Пол Уилсън и Хедър Греъм. В нея става въпрос за гривна, наречена Цидсев Нелесо, с помощта на която могат да се четат мислите на всички хора. Наемниците Майкъл Куин и Джак успяват да доставят безценния артефакт. Но дали получателят на гривната е напълно готов да я носи? И каква цена ще плати за това?
Третият разказ, който ми направи впечатление е "Костите на дявола" от Стив Бери и Джеймс Ролинс. В него става въпрос за отровна орхидея, сто пъти по-смъртоносна от бойния газ зарин. Кой би искал да притежава такова биологично оръжие? И с каква цел? Тази история малко прилича на книгите на Петър Бобев в жанр биологична фантастика. Но без присъщия за българския автор хуманизъм.
Не ми допадна "Кръвясали очи" от Денис Лихейн и Майкъл Конъли. Очаквах малко по-сложен сюжет от автор като Конъли, а и можеше така наречения "съспенс" да не отнема мястото на толкова очаквания от читателя екшън.
Бих желал да ви предложа един кратък цитат от разказа "Праймтайм с Райм":
"Особеното на лешникотрошачките е, че понякога трошат всички лешници по пътя си, а не само онези, които си набелязал."
А Дейвид Балдачи - редакторът на антологията казва следното: "Тези разкази определено не са за деца."

Купете "Сблъсък" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1839

Няма коментари: