Онлайн книжарница

петък, 14 ноември 2014 г.

Рецензия на "Младенецът и дяволът/Мъката на разбитото сърце" от Борис Акунин


"- Идиот, какъв идиот! Проклети да са всички женски!"
С тези думи Лавр Константинович изразява своята мъка за Альоша Романов, който се жертва за отечеството, но умира от най-голямата мерзост на света. "Предателството - това е най-голямата мерзост." В случая става дума не за мъжко, а за женско предателство. Студентът Алексей Романов е преди всичко патриот и с готовност поема задача, свързана със съдбата на родината. Но той е млад и сърцето му жадува за обич.
За съжаление среща жени, които умело се преструват, а всъщност търсят материални облаги. Първата жена, в която се влюбва, не го чака и три месеца и после се омъжва за друг. Нейната измяна така разстройва Альоша, че той е готов да се самоубие. По-късно размисля и в името на отечеството поема пътя на разузнавач. Озовава се в чужбина, където трябва да неутрализира Зомер, търговец на информация в полза на Германия. Срещу Зомер са и австрийците, на които им е писнало да му плащат за информацията и решават да се отърват от него. Комична е сцената с неговото унищожаване сред стадото овце.
За нещастие именно тук, в чужбина Алексей Романов се влюбва втори път. Една танцьорка с много имена спечелва сърцето му, но замайва ума му. В момента, в който Альоша се сбогува с Клара и убеден, че тя е поногнала на руското разузнаване и обещава женитба и много любов, тя действа срещу него. Вместо картотеката на австрийците, в чантата на Альоша са набутани одеяла. Младият руснак не може да повярва, че една красива жена е способна на толкова голяма подлост. Клара се съгласява Алексей да бъде задушен с газ, но след като той остава жив го подтиква да стреля в главата на Д'Арборио, за да скара руснаци и италианци. Въпреки предателството и Романов подарява живота на Клара и я пуска да избяга.
Альоша разбира, че нейното заминаване за Русия е замислено от Фекеш, за да продължи шпионската дейност спрямо руснаците. Романов осъзнава, че от любов е щял да стане предател на своето отечество. Сърцето му е разбито за втори път.
"Логично. Всичко е логично, каза си Альоша, като се порази от собствената си безучастност."
Именно тази безучастност, това безсмислие да се живее без любов кара Алексей да бъде бърз и точен, когато дръпва спусъка на пистолета.
Не само войната обърква човешките съдби, но и срещата с нечестни хора може да прекърши един живот.

Купете "Младенецът и дяволът/Мъката на разбитото сърце" тук:
http://ednorog.com/book_details.php?book=239

Няма коментари: