Онлайн книжарница

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Бегемот - Скот Уестърфийлд


Винаги е интересно да четеш за алтернативна вселена. Айзък Азимов има отделен разказ на тази тема и той носи многозначителното заглавие „Ами ако…?“
"Бегемот" започва с битка между цепелинът "Левиатан" и германският брониран кораб "Гьобен". Въображението на автора Скот Уестърфийлд отново е на висота. Германците са въоръжени с електрическо оръдие, назовано гръмовержеца на Тесла. Алек и Клоп решават да обърнат курса на въздушния звяр и въпреки, че успяват да избягнат пряко попадение от светкавица и да спасят всички, действията им са приети за бунт.
Между другото в послеслова на книгата авторът ярко доказва, че е пацифист, а също и че познава в детайли живота на Никола Тесла. Ето какво пише Уестърфийлд за известния учен:
"Прекарал десетилетия наред в изработването на "смъртоносен лъч" и през 30-те години на миналия век твърдял, че с него може да свали "10 000 самолета на разстояние от над 300 километра". Той предложил услугите си на няколко правителства, но никое не проявило интерес.
Може би - за добро..."
"Левиатан" каца в Константинопол. Алек напуска цепелина, но по пътя му се налага да вземе някакво непознато за него животинче, което вдига страшна врява и заплашва да издаде бягството му.
В същото време над Дерин и д-р Барлоу е направен опит за отвличане. На Дерин и се налага да покаже бойните си умения. Тя импровизира и използва като основно оръжие червена торба с подправки.
Превъзходните илюстрации на Кийт Томпсън отново ще поразят въображението на читателя. Рисунките са фантастични, но по един неподражаем начин изглеждат автентични. Освен това лично на мен ми се стори, че в тях има и съвсем мъничко готика.
Д-р Барлоу се опитва да подари яйце от перспикациус лориус на турския султан, но неговият огромен железен двойник (автоматон) смачква яйцето и погубва живота в него. Постепенно се изяснява, че Османската империя преговаря повече от сериозно с германците за евентуален съюз във войната...
И в "Бегемот" авторът е неуморен в описанията на невероятни форми на живот, фабрикувани от хората с определена цел:
"Това бе Спотисуд Ребридер, първата в света екипировка за дълбоководно плуване, създадена от живи същества. Костюмът бе изплетен от кожа на саламандър и черупка на костенурка, а ребридерът бе живо същество с изкуствени криле, които трябваше постоянно да се мокрят дори в багажа."
В тази книга има много изкусно заплетени политически интриги, които водят до демократична революция в един алтернативен свят.
Но най-много ми хареса финалната битка. Тя е страховита и в нея са включени един огромен Гръмовержец на Тесла, няколко бойни машини и колкото и да звучи странно - Ориент Експрес.

Купете "Бегемот" тук:
http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=128

Няма коментари: