Онлайн книжарница

понеделник, 1 декември 2014 г.

Рецензия на „Загадката на боговете“ от Бернар Вербер


Бернар Вербер е писател, който умее да транспортира читателското въображение. Авторът използва таланта си като генератор на светове.
В тази част от поредицата главният герой Микаел Пенсон е по-смел, по-безразсъден и по-кръвожаден от всякога. Неговата приятелка Мата Хари е намерена мъртва, но Пенсон разкрива богоубиеца. Героят поема правосъдието в свои ръце и отмъщава незабавно.
Бернар Вербер отново ни демонстрира как боговете направляват различните народи. Под формата на алегория подобна на компютърната игра "Цивилизация", само че чрез използването на живи хора са показани алтернативните пътища на човешката история. Авторът донякъде ни разкрива неговото отношение към различните нации. Освен това твърди, че както и да бъде преиграна, историята в крайна сметка винаги се повтаря.
Хората увлечени от положителното мислене ще намерят за вдъхновяващи някои редове от „Загадката на боговете“:
"Победата зависи от много фактори, нямащи нищо общо с нашия талант. Трябва да ценим не победата, а самия факт, че сме поели риска."
Националното ми самочувствие бе погъделичкано от факта, че в тази книга е спомената България. Цели две страници са посветени на певеца Орфей и освен това изрично е посочено, че е син на тракийския цар Еагър, и че Тракия се намира на територията на днешната България.
Навлизайки в повествованието узнах, че фамилното име на главния герой Пенсон на френски означава "сипка".
Освен това авторът твърди, че Йоханес Кеплер е написал първата научно-фантастична книга на Запад, в която става въпрос за извънземни.
Вербер сериозно е задълбал във философията и търси отговори на различни въпроси, примерно: "Кой е над Вселената?"
Но освен философия и социология, в тази книга има и доста интелектуален хумор за тези, които са способни да го разберат:
"- Всички души, които се намират тук, пребивават по свое собствено усмотрение и могат да си отидат, когато пожелаят - напомня Хадес."
Купете „Загадката на боговете“ тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1099/bernar-verber-zagadkata-na-bogovete


Няма коментари: