Онлайн книжарница

сряда, 10 декември 2014 г.

Рецензия на „Революцията на мравките“ от Бернар Вербер


Въпреки че е автор с твърде силно увлечение към науката Бернар Вербер е написал книга в жанр "мека фантастика". Честно казано, бих определил този роман като прекалено тежък, елитарен и мастит ако не бяха завладяващите приключения на мравките, описани в стила на великия Джералд Даръл.
Жюли е деветнайсет годишно момиче, което развива булимия и анорексия, поради временна неспособност да изявява своя невероятен певчески талант. Тя е главната героиня в романа. Жюли е леко асоциална и страни от хората, особено от мъжете.
Завладяваща е също така и сюжетната линия проследяваща авантюрите на група от тринайсет мравки.
Авторът отново ни предлага диалози пропити от характерната само за неговите творби оригинална философска насоченост:
" - Може и да не ме бива кой знае колко, но поне живея в няколко паралелни свята и бъди сигурна, че никак не е зле да имаш избор. В живота можеш да избегнеш много разочарования, ако се научиш да преминаваш от една реалност в друга и да направиш всичко някак по-поносимо."
Отрицателният герой в книгата е комисар Максимилиен Линар. Той е добър психолог и счита себе си за много проницателна личност. Освен това прекарва доста време с компютърната игра "Еволюция". Комисарят смята, че е възможно да приложи тактики от играта и във всекидневието.
Между другото от тази книга научих колко много се различава менюто на българите и французите, когато прочетох, че менюто за вечеря на френско семейство е: "охлюви в масло с магданоз като предястие, а след това жабешки бутчета с ориз."
По мое лично мнение Бернар Вербер е бил силно повлиян от “Градът” на Клифърд Саймък. Но докато американският писател само загатва какво биха могли да направят мравките ако имаха идеални условия за развитие през всички сезони, при Вербер същите насекоми еволюират с неимоверни темпове. Също така открих и доста шеговити закачки с "Фермата на животните" от Джордж Оруел. Впрочем Бернар Вербер има много приятно чувство за хумор.
Жюли намира една интересна книга наречена "Енциклопедия на относителното и абсолютното знание". Освен това героинята преминава през различни перипетии. Много симпатична ще бъде на читателя случката, в която момичето пуска на свобода жабата определена за вивисекция в училище.
Няколко хулигана се опитват да изнасилят Жюли. Тя е спасена от аматьори-музиканти, чиято група се нарича "Седемте джуджета". Девойката е поканена на музикална репетиция. Оказва се, че Жюли може да пее толкова добре, колкото и най-известните музикални звезди на Франция! Момичето става вокалистка на групата и те бързо започват да набират популярност... Постепенно бандата сменя името си и започват да се наричат "Мравките".
Бернар Вербер придава ново абсолютно непознато досега значение на фразата културна революция.
Революцията на мравките.

Купете книгата тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1108/bernar-verber-revolyuciqta-na-mravkite

Няма коментари: