Онлайн книжарница

понеделник, 15 декември 2014 г.

Костите от Авалон - Фил Рикман


Отдавна не бях чел книга с толкова великолепни описания, едновременно съчетаващи рисунки и поезия. Авторът Фил Рикман прилича на бижутер, който шлифова думите до съвършенство за да можем да гледаме с кристална яснота, използвайки призмата на нашето читателско въображение.
Джон Дий e един от най-великите учени на Великобритания за всички времена. Също така е изключително популярна фигура в областта на окултното и езотериката.
Доктор Дий заедно с граф Дъдли са изпратени в Гластънбъри за да търсят гробницата на легендарния крал Артур. Ако намерят Единственият и Бъдещ Крал ще осигурят твърди позиции на кралица Елизабет на трона, а също така и обичта на нейните поданици. А това означава дълго и безпроблемно царуване.
"...онзи, който донесе на кралицата си такъв безспорен символ на кралското и наследство... нещо, което да обгърне кралската и власт в мистична аура, този човек... може да очаква наградата си."
Повествованието се води в първо лице от Джон Дий. Интересният стил на автора приковава по безспорен начин вниманието на читателя и го кара да чете ред след ред, задавайки си неизбежният въпрос: "Какво става после?"
По много реалистичен начин са предадени средновековните суеверия и склонност към мистицизъм. Почти всяка брадавица бива разгледана добре за да се види точната и форма и на какво може да е знак. Всяка по-силна буря вероятно е дело на вешици. А внезапният студен повей на вятъра, угасил свещ в църквата се счита за проявление на дявола.
Близо до Гластънбъри се намира хълм, който хората считат за прокълнат. Доктор Дий моли местната лечителка Елинор Мери Бороу да го заведе на възвишението тъй като някои слухове твърдят, че там е била крепостта на Мерлин. В по-нови времена на същия хълм е имало и църква, но тя е разрушена от земетресение...
Постепенно нещата се усложняват. Един от спътниците на граф Дъдли - конярът Мартин Литгоу е намерен убит по ужасяващ начин. В устата му има изгоряла и разтопена свещ. Литгоу е напълно изкормен, а сърцето е поставено в лявата му ръка. Тялото му е положено там където е бил олтарът на разрушената църква. Всички започват да си мислят за ритуално убийство и най-висша проява на черна магия.
По много реалистичен начин е показан характерът на Джон Дий. Той е изграден като пълнокръвен образ с постоянен стремеж към науката, книгите и непознатото. Но също така чувства, мисли и обича, точно както и най-обикновените хора. В "Костите от Авалон" той има само 912 книги, но според историческите данни, по-късно доктор Дий събира най-голямата библиотека в Англия. С невероятните си езотерични познания ученият създава дори свой собствен глиф, който можем да видим и днес.
Книгата е в жанр исторически трилър, но ще се хареса също така и на любителите на криминални романи, и на конспирациите. Впрочем един заговор не може да остане в тайна за дълго време, когато срещу него е насочен забележителен ум.
Намирам за гениално хрумването на автора да противопостави на Джон Дий негов съвременник, считан за най-големият предсказател и астролог на всички времена.
Едно от посланията, които открих за себе си в тази книга и особено в нейния финал е следното:
Когато науката не може да справи, на помощ трябва да и се притече силата.

Купете "Костите от Авалон" тук:
http://www.ednorog.com/book_details.php?book=234

Няма коментари: