Онлайн книжарница

петък, 16 януари 2015 г.

Нощ на ножове - Иън К. Есълмонт


В предговора на книгата Стивън Ериксън разкрива как заедно с Иън К. Есълмонт са сътворили света на Малаз.
Романът започва с плаването на шхуната "Сънят на Рени". Екипажът и постепенно замръзва. Но наистина странното е, че срещат същества смятани за морски демони и наричани Ездачи на Бури.
Главните герои са двама. Темпър е уморен, състрадателен и лоялен ветеран. След дежурството си той е предизвикан от друг стар войник на име Ларкин. Темпър поставя на място Ларкин ранявайки го със собствения му кортик.
Наближава странна вечер. Магическа нощ. Лунната сянка; Празникът на всички души; Нощта на Сенките.
Киска е млада амбициозна дама с големи мечти и таланти. Тя следи определен мъж и неговите телохранители. Внезапно открива старец промушен в гърба. Докато го пребърква, трупът отваря очи и стиска силно китката и. Киска го наръгва в гърдите. Старецът обаче се муси неодобрително и и съобщава, че Лунната сянка е изгряла.
Романът може да се разглежда едновременно като допълнение, а също и като въведение в историите за Малазанската империя. Есълмонт пише добре, завладяващо и с усет за ритъма на сюжета.
По мое лично мнение магическата система на Лабиринтите е вдъхновена от "Хрониките на Амбър" на Роджър Зелазни. В "Амбър" Лабиринтът е препятствие и тест, който помага на истинските принцове и принцеси да овладеят пълните си способности. В " Нощ на ножове" обаче съществуват различни лабиринти и те представляват други светове, от които маговете черпят енергия. Самата призрачна вечер, която е веднъж на около 50 години и тогава се проявяват непознати сили, също е инспирирана от друго произведение на Зелазни - "Една нощ през самотния октомври".
Фабулата е мъничко неподредена за моя вкус.
Но това, което прави едно епическо фентъзи добро е присъствието на чутовни, свръхестествени същества, предизвикващи страхопочитание у читателя:
"Железни пръстени издрънкваха всеки път, когато създанието пристъпваше напред. Несъмнено това бе един от ужасите, за които се разказваше в легендите за Лунната сянка. Демон или свиреп джагътски тиранин, събуден от сън и обзет от желанието да отмъсти за древни несправедливости."
А това, което прави "Нощ на ножове" повече от добра книга са мъдрите размисли относно мотивацията на героите:
"Според Темпър повечето хора, като Сърли например, смятаха контрола за своя най-висша цел, независимо дали беше политически или личен. Но тези като Келанвед и Дансър ламтяха за Власт - самото неизразимо качество."
Действието в книгата се развива в продължение на една нощ и е пълно с мистерии и мистицизъм, битки и бягства. Романът е един чудесен представител на жанра "меч и магия", и ще бъде интересен не само на всички фенове-ветерани на Малазанската сага, но и на читателите, които тепърва искат да се запознаят с нея.

Купете "Нощ на ножове" тук:
http://artline-store.net/product.php?ProductID=23

Няма коментари: