Онлайн книжарница

четвъртък, 16 април 2015 г.

Ревю на "Огнената наследница" от Сара Дж. Маас


Селена Сардотиен се среща с елфа-воин Роуан и той я повежда там, където е призована. През целия си живот Селена е била тренирана да убива, но се оказва, че и предстои нов вид обучение. Тя трябва да се учи да овладее магията. Сардотиен изобщо не е във възторг. А освен това, поне в началото много трудно се разбира с Роуан, който трябва да и бъде ментор, наставник и пазач:
"- Да си играеш на горски не подсказва голям талант.
- Бил съм се на бойните полета много преди ти, родителите ти или дори прачичо ти да са се родили."
В "Огнената наследница" има повече магия, отколкото в останалите книги от поредицата "Стъкленият трон". Докато в предишните романи вълшебствата бяха само фон, сега се разгръщат в цялата си мощ и излизат на преден план. Авторката Сара Дж. Маас се доближава по майсторство и стил до сагата "Мечът на истината" от Тери Гудкайнд.
Манон Черноклюна и всички вещици от клановете на Железните зъби са поканени от краля да посетят Ферианската падина. Там ще получат специални дарове. Ще могат да обяздят уивърни и да летят на тях.
Междувременно Роуан настоява Селена най-после да успее да се превъплъти в животно. Тя упорито се съпротивлява и твърди, че не може. Елфът се опитва да я ядоса за да я накара да направи магията. Сардотиен предизвиква Роуан да и покаже как се превъплъщава, и за нейно голямо учудване менторът и се превръща в ястреб.
За пореден път авторката демонстрира колоритно въображение и ни запознава с измислените митични същества, наречени кожоходи. Те не могат да бъдат убити с оръжията на смъртните. Но е напълно възможно да бъдат победени с вълшебства...
Магическата система в книгата е много интересна. Оприличена е на дъно, което е със специфична дълбочина за различните магьосници. Ако използват вълшебства прекалено дълго, могат да полудеят или да изгорят.
Селена и Роуан дълго време са в обтегнати отношения, докато постепенно не усещат привличане един към друг:
"- Сигурна съм, че повечето инструктори по магия не биха препоръчали това на учениците си!
- Ти не си като другите ученици. Мисля, че това ти харесва."
Каол и Дориан споделят мистериозни и опасни тайни. Дориан все така се сдържа да прави ледена магия, дори и ако трябва да я насочи към сърцето си...
Привлекателното на тази книга е, че героите в нея не само са описани чудесно. Освен това те се променят и израстват. Приятелствата и конфликтите са разкрити по най-дълбокия и реалистичен начин. Романът на Сара Дж. Маас съдържа драма и действие, дори и насилие, но също така ни демонстрира и стремежи - духовни и физически.

Купете "Огнената наследница" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/prikljuchensko-fentazi-131/staklenijat-tron-379/3-ognenata-naslednitsa-2388.html

Няма коментари: