Онлайн книжарница

вторник, 21 април 2015 г.

Ревю на "Неприлични моменти от историята" от Карън Долби


Някои теми вълнуват човечеството от хиляди години. В "Неприлични моменти от историята" можем да прочетем много и най-различни пикантни подробности относно секса през вековете.
Съществуват исторически детайли, практически неизвестни за широката публика и авторката Карън Долби ги е поднесла по достоверен, но в същото време и донякъде хумористичен начин.
В това ревю ще се опитам да ви предложа по-любопитните от тях.
Когато за първи път чух думата "китосана", започнах да се смея. Представих си колко трябва да е гримирана една жена за да я нарекат така. Оказа се обаче, че в Древен Рим дамите полагали грунд, очна линия, сенки и червени мазила за бузите и устните. Ставало наистина забавно, когато завали дъжд...
Историкът Херодот разказва, че в Египет е имало ритуална зоофилия. Освен това споменава, че вавилонците имали нестандартни обичаи. Един от тях бил да опушват гениталиите си след секс. Друг странен обичай е, че жените им отдавали приношение на богинята Милита като веднъж в живота си се сношавали с напълно непознати.
Валерия Месалина, жената на император Клавдий, била управителка на бардак. Тя също проституирала, използвайки измислено име. Организирала състезания по секс с други проститутки. Често излизала победителка, след като успявала да задоволи двайсет и петима клиенти за една нощ.
Интересно е да се отбележи, че през 12 век, в цяла Европа проститутките плащали данък, наречен putage.
Много забавно звучат имената на някои публични домове в Лондон по време на Средновековието. Примерно "Гроупкънт Лейн", или "Кок Лейн".
"Истинският моралист не вижда нищо грешно в онова, което е естествено."
Ричард Карлайл
Някои глави за любовните връзки на монарсите вероятно ще изумят читателите. Примерно, че Едуард 7, син на кралица Виктория е имал връзка с майката на Уинстън Чърчил, а също така и с Алис Капел - прабабата на Камила Паркър-Боулс, херцогиня на Корнуол.
От тази книгата читателите могат да научат истината за ухото на Ван Гог. Оказва се, че в крайна сметка е много вероятно великият художник да не се е наранил сам.
Има и много интересни редове свързани с Екатерина Велика. Те опровергават официално наложилата се и твърде неприлична версия за кончината на кралицата.

Купете „Неприлични моменти от историята” тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1925

Няма коментари: