Онлайн книжарница

неделя, 8 май 2016 г.

Ревю на "Среднощен сокол" от Дейвид Гемел


Началото на тази книга ми се стори малко детско и дори си помислих да поотложа нейното четене. После обаче се запознах с веселяшката лудост на главния герой Бейн да убива, и страниците започнаха да вървят по-гладко.
Авторът е повлиян от келтската митология. Голяма част от имената на героите са автентични келтски - Бейн, Бануин, Гонаван и други. Дори едно от племената в книгата се нарича келтои.
Бейн спасява приятеля си Бануин от сигурна смърт. За съжаление неволно убива с тояга мъчителя Форвар, точно когато последният се е надвесил с нож над другаря му.
Впрочем Бейн е доста агресивен и добър боец, но използва уменията си само срещу долнопробни хора:
"- Той беше лайно, носено от потока на живота. Животът в тези земи ще е по-добър без него."
Бейн е победен в битка и е пронизан на няколко места, включително и в белия дроб. Той би трябвало да умре. Но в едно добро фентъзи винаги присъства и частица магия. Една вълшебна лечителка от племето сани успява да излекува раните...
Книгата е дълбока и многопластова, освен всичко друго в нея има и философия, и мъдри думи:
"- На слабите духом е присъщо - подхвана тя тихо - да виждат недостатъците си като достойнства, а в чуждите достойнства да съзират само слабост и глупост."
Не ми допадна това, че на някои места има бележки, препратки и ремарки, които се опитват да направят по-пълнокръвен света, в който се развива действието. Но всъщност аз ги почуствах като леко претоварен баласт от думи.
Голяма част от романа е изпълнена с гладиаторски борби. Лично за мен най-любимият второстепенен герой в книгата е гладиаторът Бяс. Той е доста възрастен за гладиатор и официално дори не се води в списъците на най-добрите, въпреки че е най-великият боец. Бяс убива необикновено бързо, подобно на Ръсел Кроу от едноименния филм.
Много ми хареса сцената, в която Бейн и Бяс се сблъскват с истински озверял и огладнял тигър. А са въоръжени само с къси хладни оръжия...
Книгата е еднакво подходяща и за възрастни, и за тийнейджъри. В нея освен кървави битки читателят ще срещне и необикновени същества, и истински портали за други светове.

Купете "Среднощен сокол" от Дейвид Гемел тук:
http://www.bard.bg/book/?id=2050

Няма коментари: