Онлайн книжарница

вторник, 7 юни 2016 г.

ТОЛКИН ВЛАДЕЕ СВЕТА НА ФЕНТЪЗИТО


Интересен факт е, че трима професори от университета Оксфорд са написали шедьоври в жанра приказна фантастика. Техните имена са Чарлз Доджсън (Луис Карол), К. С. Луис и Джон Роналд Руел Толкин. Безспорно Джон Толкин е най-великият от изброените, а неговото произведение „Властелинът на пръстените” има най-големи художествени достойнства.
„Дж. Р. Р. Толкин: Биография” от Хъмфри Карпентър е дълбоко познавателна книга, разкриваща много от живота на Професора с лулата. Но това не е сухо четиво, методично изброяващо популярни и не толкова известни факти. Напротив, книгата е писана с много любов и чувство за хумор. Засмях се, когато прочетох следните редове, показващи нрава и действията на създателя на митологията за Хъмфри Карпентър:
„На празненство по случай Нова Година през тридесетте си наметнал една исландска овча кожа и си боядисал лицето, за да изиграе бяла мечка, друг път се пременил като англосаксонски воин и със секира в ръка погнал удивения си съсед по улицата.”
Авторът Хъмфри Карпентър лично се е срещал с Джон Роналд Руел Толкин. Освен това е гостувал на сина му Кристофър Толкин по пет дни седмично в продължение на осем месеца, и през това време е имал пълен достъп до литературното наследство на великия писател.
Според биографа, Дж. Р. Р. Толкин е ненавиждал алегориите и е отричал връзка между Саурон и Хитлер, респективно Мордор и Германия. Интересно обаче е следното изказване на Професора, насочено срещу фюрера:
„В тази война имам пламенна лична вражда с онзи проклет малък невежа Адолф Хитлер за това, че съсипва, изопачава, злоупотребява и прави омразен за вечни времена онзи благороден северен дух, върховен принос към цяла Европа, който винаги съм обичал и съм се стараел да представя в истинската му светлина.”
Любопитство представлява и шофирането на Толкин, след като купил първия си автомобил. Не обръщал никакво внимание на правилата за движение и на превозните средства, и често викал: „Атакувай ги и се разпръскват!”
Това, което допълнително ще грабне вниманието на читателя са доста стихове на Професора, непубликувани досега на български език. Има и снимки, представящи "Толърс" (разпространено негово прозвище) в различни възрасти и с различни членове на фамилията му.
В книгата е представено влиянието на неговите творби, не само във Великобритания, но и в държави като Виетнам и Борнео.
Примерно в САЩ дълго време са се продавали значки със следните надписи:
„Фродо е жив!”
„Гандалф – президент!”
„Елате в Средната земя.”
За завършек на ревюто ще използвам един надпис, който е бил изписан с графити по стените на различни сгради в Америка.
Той гласи:
„Дж. Р. Р. Толкин е хобитоформиращ”.
Купете „Дж. Р. Р. Толкин: Биография” тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1312/hymfri-karpentyr-dzh-r-r-tolkin-biografiq

Няма коментари: