Онлайн книжарница

петък, 28 октомври 2016 г.

Ревю на “Войните ги започват неудачниците” от Вадим Панов


Руските автори са оказали голямо влияние в световен мащаб относно развитието на жанра фантастика. В „Хиперболоидът на инженер Гарин” от Алексей Толстой фактически е предречена появата на лазера. В творбите на Александър Беляев са разгледани много вероятни и не чак толкова възможни изобретения в областта на биологията. Произведенията на Иван Ефремов и А. и Б. Стругацки са изтъкани от напредничави концепции и проникнати от дълбок психологизъм.
При толкова прогресивна школа, никак не е странно, че се появяват руски автори, чиито творби са близки до шедьоври (надявам се, забелязахте каламбура свързан с известния цикъл на Стругацки).
“Войните ги започват неудачниците” от Вадим Панов е книга, която дълбоко ме впечатли и ме накара да поставя името му начело в личната си класация, редом с имената на Сергей Лукяненко и Евгений Лукин.
Романът започва с описание на един магически свят. В него се ражда великият маг Любомир, който е част от определено Предсказание. Тук забелязах леко влияние на "Дюн" от Франк Хърбърт. По-точно имам предвид, че в "Дюн" се очаква раждането на Куизъц Хадерах, който ще превъзхожда с прорицателските си способности жените - възпитанички на "Бин Джезърит".
Постепенно се разбира, че на територията на Москва съществува Таен град, който е скрит от очите на немагьосниците, обикновените хора, или както авторът ги нарича - чови.
Уменията на магьосниците и различните свръхестествени същества значително превъзхождат тези на човите. Те живеят много по-дълго, управляват материалния свят посредством енергия и са доста по-силни:
"- И майсторът на войната заби кинжала до самата дръжка в каменната стена на Южния форт."
В началото книгата започва малко тегаво. Но се оказа, че авторът е пестял откъм действие за следващите страници, понеже те изобилстват от приключения и напрежение.
Интересното в този роман е, че с изключение на Вивисектора и фотографа Алик почти всички герои са симпатични. Дори някои от Червените шапки не изглеждат толкова лоши, а по-скоро като простаци със странно чувство за хумор.
Артьом Головин е доста интересен герой и по някое време реших, че е готин почти колкото Антон Городецки на С. Лукяненко. Оказа се обаче, че Головин не е достатъчно корав и под влиянието на различни магии започна да се държи малко ветропоказателски.
Похватът "чудо във всекидневието" широко използван от Кир Буличов в тази книга е раздут до такава степен, че описва съществуването на цели светове, всеки вписващ се идеално в другия. Впрочем, Вадим Панов е усвоил не само този похват от Буличов, а е представил и чувството си за хумор по един рядко срещан и предизвикващ усмивки начин:
"- Как полиция? - Владик се огледа озадачено. - Хей, не стреляйте, аз съм от вашите!
- Хвърли оръжието и излез с вдигнати ръце!
- Ама нали няма да ме биете? - поинтересува се Васкин.
В коридора се замислиха."
Съвсем в стила на карнавалната фантастика е описано нещо интересно - самоизгарянето на птицата Феникс в нощен клуб.
Според мен Вадим Панов е един от новите майстори в руската фантастика. Ще се радвам ако видя неговите творби филмирани, не само като сериал по РЕН ТВ, а и като истински високобюджетен пълнометражен филм.

Купете “Войните ги започват неудачниците” от Вадим Панов тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1333/vadim-panov-vojnite-gi-zapochvat-neudachnicite


Няма коментари: