Онлайн книжарница

събота, 19 ноември 2016 г.

Ревю на "Кръстопът" от Димитър Запрянов


За първи път чета българско "ърбан" фентъзи. Авторът Димитър Запрянов се е справил много добре. Голяма част от книгата навлиза и в дебрите на епичното фентъзи, което само демонстрира необятното въображение на създателя на този фантастичен роман.
"Кръстопът" ни запознава с Гарет, който си живее съвсем обикновено. Внезапно главният герой е пренесен в друг свят. Там има три слънца. Гарет се сблъсква с летящи чудовища и малко остава да загине. На помощ му се притичва гиганта Крейвън.
Запознатите със сагата за крал Артур знаят, че в митологията Гарет е рицар на Кръглата маса, и че самото име означава "благороден".
На главният герой в "Кръстопът" също му се налага да се занимава с велики, славни и знатни дела. Гарет се среща със самия архангел Михаил и научава, че му предстои да участва във война.
Запрянов пише много силни диалози:
"- Аз съм пил от кръвта на самия Велзевул, силата на господаря на Ада тече във вените ми и не мога да бъда убит."
Авторът пресъздава по оригинален начин поредната битка между Рая и Ада. Самобитното в тази книга е, че един от главните архангели се присъединява към армията на Ада. Няма да ви разкривам неговото име. Само ще отбележа, че православната църква обикновено назовава този архангел "Вестоносецът на Бог". А католическата църква го нарича "Лявата ръка на Бога".
Главният герой Гарет научава, че не е човек. Освен това е надарен със свръхестествени умения. Налага му се да започне тренировки с гиганта Крейвън, а също така и с архангел Михаил.
Битките между различните създания са описани с въображение, фин щрих и рисунък:
"Тъкмо си мислеше, че няма да издържи още дълго, когато един дълъг кинжал прелетя във въздуха и се заби в лявото крило на ангела, който се олюля във въздуха и кацна на земята."
Хареса ми, че писателят е вплел различни философски послания в напрегнатото повествование на книгата. Открих влияние на видеоиграта "Mortal combat”. Това е нормално, тъй като и известният руски автор Сергей Лукяненко казва, че понякога се инспирира от подобни игри.
Допаднаха ми и свръхествените символи, изпълняващи различни функции.
Героят Гарет е представен наистина добре. Както свръхествената, така и човешката му част. В редки моменти човешкото в него го кара да падне духом и да отстъпи. Но понякога му помага да се мотивира. И напълно да запази себе си.

Купете "Кръстопът" от нейната страница във "Фейсбук":
https://bg-bg.facebook.com/krystopytdimitarzapryanov/

Няма коментари: