Онлайн книжарница

понеделник, 19 декември 2016 г.

Ревю на "Черепният трон" от Питър В. Брет


Интригата и характерите в тази книга са епични. Обаче сюжетните линии са малко повече, отколкото аз съм свикнал да чета и да разбирам.
Арлен Бейлс и Ахман Джардир се бият. Ахман пробожда Арлен с Копието на Каджи. Въпреки това Бейлс успява да се хвърли с противника си от една скала. Мистерия е, че наблюдаващите ги не могат да открият телата на бойците и дори подозират, че е възможно да ги е отнесъл въздушен демон. Интересно е, че докато в предишните части на поредицата хората бяха жертви на демоните-ядрони, сега човеците вече се окопитват, овладяват все повече различни магии и дори замислят набег срещу враговете в самото Ядро.
Бившите жертви са се превърнали в хищници. Някои от хората могат да се самолекуват или да лекуват други от почти смъртоносни рани, да запращат енергийни мълнии и да изграждат все по-могъщи магии и защити. Да убиваш демони е въпрос на престиж. Който убие повече ядрони се радва на по-голямо уважение. Правят го доста мъже, а също и някои жени. Самата книга дава все по-пълна картина на нейния оригинален и своеобразен свят. На читателите често ще им се налага да ползват речника в края на книгата.
Героите изричат слова подобни на притчи:
"Лош късмет е да говориш за късмета."
Магическата система е типична и самобитна. Хората изписват символи за защита. Все по-често използват различни части от демоните за да правят магии - сукървица и кости. От черепи на ядрони е създаден могъщ магически артефакт - Черепният трон.
Сюжетните линии разкриват приключенията и живота на Лийша, Роджър, Инежера и Рена. Всички те са жизнени и силни характери, но като че ли на всеки от тях е посветена по една новела. Виден е стремежът на автора да създаде огромен по обем епос, подобен на "Колелото на времето" от Робърт Джордан.
Храбростта е на почит в творчеството на Питър В. Брет:
"- Тате винаги е казвал, че имам повече кураж, отколкото акъл."
Впрочем за пореден път се удивлявам на познанията на автора относно бойните изкуства. Ръкопашните батални сцени са описани изключително добре. Почти всеки трениращ може да разпознае удари и ритници от кунг фу, ключове от джиу джицу и хватки от кеча.
Както във всяко пълнокръвно и епично фентъзи и в тази книга има стихове. Може би читателите ще бъдат изненадани от малка част от римите, които са шегаджийски и не много подходящи за деца.
Романът е за възрастни - опасна жестока и магическа фантастика, описваща населен от демони свят.

Купете "Черепният трон" от Питър В. Брет тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1376/pityr-v-bret-cherepniqt-tron

Няма коментари: