Онлайн книжарница

понеделник, 22 юли 2019 г.

Питайте Джийвс - П. Г. Удхаус


На 19 юли излиза от печат „Питайте Джийвс” от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус! Преводът е дело на Жечка Георгиева. Автор на илюстрациите е Тодор Ангелиев.

„Питайте Джийвс“ (превод: Жечка Георгиева, цена: 22 лв., 600 стр.) е брилянтна колекция от разкази за Бърти Устър и неговия находчив, неподражаем прислужник Джийвс! Умопомрачителна доза неангажиращ хумор, майсторски поднесена от плодовития П. Г. Удхаус. По думите на Стивън Фрай „Удхаус дължи безсмъртието си на своите герои. Ако единствената му тема бяха Джийвс и Устър, пак щяхме да го прославяме като Майстора. Дори да не беше написал и ред повече, днес пак щяхме да го тачим като най-блестящия английски хуморист. Ако приносът му към литературата бяха само историите за семейство Мълинър, мястото му в историята на човечеството щеше да е осигурено за вечни времена.

Сър Пелъм Гренвил Удхаус (1881-1975) тъче своето писателско платно на фона на идилична предвоенна Англия (става дума за Първата световна война) във висшето британско общество. Днес той е известен преди всичко с романите и разказите си за Джийвс, клуб „Търтеите”, мистър Мълинър и замъка Бландингс. Но Удхаус се е изявявал също така активно и плодотворно като драматург (15 пиеси) и сценарист на музикални комедии (250 песни за 30 мюзикъла). Работил е с музиканти от ранга на Коул Портър и Гершуин. Все пак той си остава в съзнанието ни като любим хуморист, обожаван от писатели като Ивлин Уо, Ръдиард Киплинг, Дъглас Адамс, Салман Рушди и Тери Пратчет. И от звездни актьори като Хю Грант!

Няма коментари: