Онлайн книжарница

сряда, 31 юли 2019 г.

Ревю на "Питайте Джийвс" от П. Г. Удхаус


Преди доста години започнах да чета книгите на Тери Пратчет. На гърба на кориците им бе упоменато, че влияние върху неговото писане е оказал някой си П. Г. Удхаус. Започнах да търся книги на Удхаус и досега съм чел поне десет. По мое мнение най-смешна е "Стрихнин в супата".
По-късно по телевизията излъчиха сериал за приключенията на Джийвс и на Бъртрам Устър. Джийвс бе изигран от Стивън Фрай, а Бърти Устър - от Хю Лори. В момента актьорът Джеймс Хю Калъм Лори е много популярен тъй като, както повечето телемани знаят, той е живото превъплъщение на доктор Хаус.
Между другото, още на вътрешната част на корицата на "Питайте Джийвс" можете да прочетете няколко изречения за творчеството на П. Г. Удхаус от човекът претворил Джийвс на телевизионния екран, а именно - Стивън Фрай.
Първият разказ в книгата ни разказва как Джийвс постъпва на работа при Бърти. Бъртрам Устър е представител на английската аристокрация, който си търси нов иконом. Предишният човек на тази служба - Медоус е хванат от Бърти да извършва грубо посегателство върху копринените му чорапи, и Устър е дълбоко възмутен от това.
Джийвс прави добро впечатление на Бъртрам още при назначението си. Находчивият прислужник забърква сътворен от него еликсир, който мигновено избавя младия му господар от махмурлука.
Бърти отива на гости на чичо си - лорд Уърпълсдън. Оказва се, че старият лорд е написал книга, по-точно мемоари. Но мемоарите разкриват компрометиращи събития от младините на връстниците на Уърпълсдън. А в момента те са авторитети и представители на висшата класа. Следователно е по-добре ако книгата не бъде публикувана...
Следващият разказ се казва "Всички да помагаме на Бинго!". Тук Удхаус отново е на висота и по хумористичен начин ни поднася мнението на младия аристократ Устър относно прислугата:
"И през ум не ми беше минавало, че животът на долния етаж е толкова усложнен от сексуални комплекси. Домашният персонал явно се чифтосва като в музикална комедия."
Трябва да отбележа, че не всички истории в книгата се превеждат на български за първи път. Примерно разказа "Изпитанието на Тъпи" вече го бях чел, тъй като е публикуван отдавна в България в друг сборник на П. Г. Удхаус.
Историята "Джийвс и непреодолимото бедствие" ни разказва как бойскаутът Едуин е решил да се превъплъщава в капитан Флинт. А това може да застраши дори виден член на британското правителство. Налага се верният Джийв да спаси политика от разярена птица:
"Като лебед нищо чудно да е бил виден представител на тяхната интелигенция, но битката е предварително загубена, когато се протипоставят чии да е умствени способности на Джийвс".
"Питайте Джийвс" на П. Г. Удхаус е едно приятно лятно развлечение. Книгата е лежерна, ненатоварваща и ще ви донесе само приятни емоции. И много смях.

Можете да купите "Питайте Джийвс" тук:
https://www.colibri.bg/knigi/1741/p-g-udhaus-pitajte-dzhijvs

Няма коментари: