Онлайн книжарница

вторник, 4 май 2010 г.

Руски награди за научна фантастика


Автор: Максим Макаренков
Превод: Ради Радев


Трябва да кажа, че различните награди, които могат да получат рускоезичните писатели на научна фантастика, са доста на брой.
По молба на моя много добър български приятел Ради Радев, написах кратка статия за най-важните и известни от тях.
"Аелита" - създадена през 1981 г. от списание "Уралски следотърсач". Една от най-старите и най-уважавани, ако може така да се каже, награди. Връчването и се провежда по време на най-тържествената част на годишния фестивал на научната фантастика "Аелита" в г. Екатеринбург.
"Беляевска премия" - най-старата руска награда. Кръстена в чест на Александър Беляев, най-известният съветски писател на научна фантастика. От 2002 г. се връчва на конференцията "Интерпресскон".
Награда АБС ― Наградата на Аркадий и Борис Стругацки. Журито се определя от Борис Натанович Стругацки. Наградата се присъжда в две категории: за най-добра художествена творба (роман, разказ, повест), за най-добро критико-публицистично произведение на фантастична тематика (статия, ревю, есе, книга).
Наградата "Бронзов охлюв" - названието на премията също е свързано с творчеството на братя Стругацки, техния роман "Охлюв по склона". Присъжда се за най-добра художествена творба (роман, повест, разказ), а също и за най-добро критико-публицистично произведение посветено на проблемите на НФ.
"Интерпрескон" - награда, връчвана за предходната година в няколко категории: дълга форма (роман), средна форма (повест), къса форма (разказ, новела); най-добра първа книга, най-добър супер кратък разказ, най-добро критико-публицистично произведение, най-добър художник―илюстратор и художник―оформител на корици; най-добро издателство. Връчва се на конференцията "Интерпрескон".
Награди връчвани по време на фестивала "Роскон":
"Голям Роскон" (за цялостен принос във фантастиката)
"Алиса" (за най-добра фантастична книга за деца и юноши),
"Фантаст на годината" (от 2003 година, за най-голям търговски успех),
"Часът на Бика" (от 2010 година, за "най-социално ориентирано произведение"),
"Интернет-Роскон" (от 2010 година, за "най-добра фантастична публикация в Интернет")
"Луната Дъга" - награда, създадена от писателя Сергей Павлов и космонавта Игор Волк. Връчва се в категории "в областта на литературата" и "за цялостен принос за развитието на руската фантастика (от 2006 г.)".
За повече информация относно наградите можете да посетите страницата Fantlab.ru, материали от която използвах и аз.
Ако тази информация е интересна, аз съм готов да напиша по-подробен материал.
© 2010

споделяне на връзка

2 коментара:

Христо Блажев каза...

На мен ми бе интересна :)

Анонимен каза...

"Луната Дъга" - "Лунната Дъга"