Онлайн книжарница

петък, 29 юли 2011 г.

Не ми вярват че съм Ради Радев


Пиша разкази в жанровете научна фантастика, фентъзи и хорър повече от шестнадесет години. По-голямата част от тях вече са публикувани на хартия, някои от тях наградени - включително и в чужбина. Откъде се намери една редакторка, една природно недоверчива и неграмотна жена та реши, че аз не съм бил Ради Радев - авторът на научна фантастика? Нещо повече - твърди, че аз съм копирал собствения си разказ "Грижовна дъщеря" от Интернет и съм и го изпратил. Между другото разказът е включен и в моя сборник "Човек без магия" чиято корица виждате в началото на този кратък материал.
Досега на такова чудо не бях попадал. Освен това въпросната редакторка иска да и доказвам собствената си самоличност, а също и това, че "Грижовна дъщеря" е разказ написан от мен. То бива дебелоочие, бива наглост, бива параноя, ама чак толкова не бива.
Ако някой от читателите на моя блог има отношение към тази проява на наглост и явна дискриминация моля нека да напише своя коментар.

share button

11 коментара:

Анонимен каза...

I admire your website , it has of lot of information. You just got one perennial visitor of this site!

Анонимен каза...

Така звучи, все едно се ядосваш, задето някой се опитва да предотврати креажба на твоята собствена интелектуална собственост. Колко емайла искаш да си регистрирам с името Ради Радев и наистина да изкопирам разказа и да го пратя където ми скимне? Съвсем нормално е да ти поискат идентификация. Ненормално би било обратното. Не разбирам за какво е това тръшкане.

Radi Radev каза...

Анонимен, предполагам, че си начетен човек. Все пак бих желал да те попитам какво означава думата крЕажба?

Димитрина Събчева каза...

Хммм, тя поне покани ли Ви на среща очи в очи да обсъдите ръкописа и т.н.? Малко странно звучи, от една страна хубаво, че проверява, от друга ... Не мога да си представя тази ситуация. Между другото харесвам разказите Ви, които съм прочела.

Radi Radev каза...

Димитрина, не ме е канила на среща. Написа ми, че иска потвърждение на това, че аз съм Ради Радев и че аз съм авторът на "Грижовна дъщеря". Оттогава не отговаря на писмата ми. И аз за първи кореспондирам с толкова ненормална редакторка. Благодаря ти за хубавите думи относно моите творби.

Анонимен каза...

Г-н Радев, с цялото ми уважение към вас, категорично отказвам да разбера цялата ви крайно негативна реакция по въпроса. Да не говорим за обидите ви към тази неизвестна жена, която според мен просто се е опитала да постъпи добросъвестно - и КЪМ ВАС и към издателството, което представлява...Абсолютно нормално е да ви искат идентификация, ОСОБЕНО ако комуникацията ви е била само по мейла (какъвто предполагам е случая). Отново с цялото ми уважение към вас - много ми е любопитно да разбера на какво точно се основава вашето допускане, че 1) Абсолютно всички трябва да са чували за вас и освен това 2) Всеки представил се за Ради Радев по електронната поща трябва да бъде моментално и без уговорки идентифициран като българският писател фантаст Ради Радев? И още нещо - за вас не знам, но аз щях да бъда поласкан ако поискат да се идентифицирам като "Ради Радев, авторът на "Грижовна дъщеря"...
Може и да не ми отговаряте, защото не очаквам смислен отговор след евтиното ви заяждане за клавиатурния лапсус "креажба" на единия коментатор. Знам, че най-вероятно няма да публикувате коментара ми. Важното е обаче вие да го прочетете. Всичко добро!

Radi Radev каза...

Г-н Анонимен, за мен е удоволствие да публикувам вашия коментар. Добросъвестната жена не представлява издателство, а списание ако разбира сте прочел изобщо за какво става въпрос. След като поясних на въпросната дама, че аз съм българския писател - фантаст Ради Радев и мога да и пиша от е-пощата посочена на три места в блога ми според вас защо редакторката спря да ми пише? Идентифицирах се също като и посочих разказ в моя блог, който може да се счита за продължение на "Грижовна дъщеря", но женицата все пак не желае да ми отговаря.
Според мен човек може да твори клавиатурни лапсуси като "креажба" когато си чати, но когато пише коментар, който веряотно ще бъде прочетен от доста хора е недопустимо да прави подобни грешки, освен ако е неграмотен. Все пак ви благодаря за коментара и се надявам следващия път да не сте толкова анонимен.

Анонимен каза...

Г-н Радев, благодаря, че публикувахте коментара ми. Оценявам това. В предния пост аз казах каквото имах да казвам по конкретния повод. И благодаря, но ще си остана анонимен. Човек не знае какво може да го сполети в Интернет...след като за една погрешно изписана дума го обявяват за "неграмотен"...:) По този повод, вярвам, че имате добро чувство за хумор и можете да оцените по достойнство и без да се засягате написаното от вас: "Според мен човек може да твори клавиатурни лапсуси като "креажба" когато си чати, но когато пише коментар, който ВЕРЯОТНО ще бъде прочетен от доста хора е недопустимо да прави подобни грешки, освен ако е неграмотен." Не знам за вас, но аз поне съм свикнал да меря другите с аршина, с който меря себе си :) А в отговор на заяждането ви "...ако разбира сте прочел изобщо..." бих вметнал само, че списанията също се издават от издателства. А за това, че "женицата" е спряла да комуникира с вас - бих изразил едно предположение - вероятно просто е решила да не си къса нервите като се занимава с лесно ранимото ви авторското его :) Всичко добро!

Radi Radev каза...

Г-н Анонимен, ако сте започнал да публикувате като мен от 17-годишен и вие щяхте да се учудите ако ви поискат да се идентифицирате. Прегледайте библиографията ми, вижте в колко вестника и списания са отпечатани мои творби... И никога никой досега не е искал да доказвам самоличността си. Именно това ме учуди в писмата на въпросната редакторка.

Albionic Christans каза...

опита ли с личната карта?

Radi Radev каза...

Чавдаре, въпросната редакторка е на около 300 км от мен и не отговаря на писмата ми. Не мисля, че заслужава заради нея да си сканирам личната карта за да я пратя по е-поща, или да хукна до София за да се срещнем. Отново искам да ти благодаря за подкрепата, която ми оказваш.