Онлайн книжарница

сряда, 16 май 2012 г.

СБОГОМ, АГАТА КРИСТИ - АНДРЕЯ ИЛИЕВ


През декември 1926 година Агата Кристи, най-известната писателка на криминални романи, напуска дома си и 11 дни полицията я търси из цялата страна. Намират я в хотел в Северна Англия. Тя е облечена в скъпи дрехи, чиято цена надвишава няколко пъти годишния й доход, и твърди, че не помни как се е озовала в този хотел. До края на живота си при уговорка за интервю в радио, телевизия или печатно издание, тя предварително поставя условие да не й задават въпрос за тези тайнствени 11 дни.
Вече повече от 80 години различни автори се опитват да разгадаят тайната на госпожа Кристи. Това е ставало по-скоро на полето на документалистиката, отколкото в художествена форма. И винаги са оставали факти от тази история без отговор.
В “Сбогом, Агата Кристи” Андрея Илиев за първи път в българската литература се опитва да разкрие загадката на 11-те дни. Една от трите главни сюжетни линии е посветена на крими дамата и разказва събитията от нейната гледна точка.
Ценното в книгата е свързването на английското приключение с голямо събитие в историята на България – атентата в църквата “Света Неделя”, и ролята в него на две видни личности – цар Борис ІІІ и Георги Димитров.
И така, запасен офицер с безупречен английски е извикан при царя и получава наглед проста задача – да отиде в Лондон и да вземе от бивш свой войник, емигрант по това време там, някаква вещ, принадлежаща на Борис ІІІ. Накрая с половин уста му заповядват да убие този човек.
В същото време в съветското посолство чекистите подготвят голяма сума пари, която трябва да изплатят на тайнствено лице, което държи важен документ, чието разгласяване би сринало кариерата на Георги Димитров. Пристигналият обаче от Москва началник е против пилеенето на средства и иска документът да бъде взет без нищо насреща, а изнудвачът – наказан жестоко.
А Агата Кристи разбира, че увлечението на мъжа й по млада дама (исторически вярно) е необратимо и в миг на заслепение посред нощ напуска дома си с намерение да изживее драмата си в Лондон.
На един второкласен междуградски път чекистите от Москва, бъдещата звезда на английската литература и българинът Беронов се срещат... На помощ на последния идва един от най-хладнокръвните стрелци на ВМРО Белоземски... След 11 дни на дебнене, преследвания и престрелки всеки получава това, което иска – Агата Кристи спокойствие, руските тайни служби документа срещу Димитров, а Беронов – диктофон, на който е записан разговор на царя, в който го предупреждават да не ходи на 16 април 1925 година в църквата “Света Неделя”...


Книгата е представена с любезното съдействие и разрешение на моя добър приятел и колега Андрея Илиев.

1 коментар:

cefules каза...

Много интересно звучи. Чел съм за тази загадка навремето. Предизвикателна е. Кралицата на литературната мистерия създава една и в живота си, която няма как да пробуди въображението, а по прочетеното за книгата, виждам, че това на автора е на ниво. Поздрави и успех. Очертава се да е интересно четиво, няма да го пропусна.