Онлайн книжарница

неделя, 15 юли 2012 г.

Ерата на електричеството - Валерий Верховски


Валерий ВЕРХОВСКИЙ. Эра электричества (сборник повестей и рассказов). — Киев: издательство «Кий», 2011 год.


Произведенията, включени в книгата на украинския писател на научна фантастика Валерий Верховски се отличават с жанрово разнообразие, но обединени образуват уникален фантастичен “букет”.
В началото има космическа НФ, на която в сборника е отделено правилното място. В разказът “Земя – Нептун” се изяснява колко жестоко са се подиграли над земляните обитателите на тази далечна планета: изпращайки им сонда с лъжлива информация за пълна непригодност на биологичния живот, нептунияните преследват една единствена цел – хората да ги оставят на мира! В разказа "Ненаситният" действието се развива на един от спътниците на Слънчевата система - Титан. На него е изградена малка изследователска база "Карл Сейгън", където няколко десетки учени се опитват да създадат изкуствен живот. В резултат на това се получава нещо различно - неконтролирано биологично вещество, което абсорбира живата протоплазма (на учените-създатели). Наричат веществото Некроформ, то може да бъде идеалното оръжие и именно поради тази причина е изпратена цялата експедиция…

Другата страна на научната фантастика – “земната”. На първо място, авторът акцентира върху различни биологични експерименти. В частност героят на историята "Останали живи" Фьодор Александрович Липовецки оцелява след ужасна война и смята, че не е останал никой освен него на тази планета. Изведнъж се сблъсква с посланиците на Централния щаб на Правителството на Морската пехота в Европа! Задачата на Щаба - да възроди живота в планинското плато Памир, на преселените там деца трябва да даде "физиологичен ускорител" – разработен от Липовецки препарат, идея, заимствана от научнофантастичния писател Хърбърт Уелс ... Героят на историята "Така се случи ..." е загубил в детството си най-добрия си приятел - кучето Тарзан. Когато баща му носи на неутешимото момче мъничко кученце, то отхвърля живия подарък. И едва когато пораства научава истината: отхвърленото кученце е било резултат на програма за интелигентни животни, чийто мозък се развива! Ако навремето момченцето беше приело подаръка, кутрето с напълно човешко IQ можеше да оживее и дори да промени света… Носителят на Нобелова награда Владимир Цесаренко (разказът "Форма на съществуване") в резултат на вътреутробни операции на ембриони достига невероятното – създаване на безсмъртни организми. Бедата е в това, че собствения му син, Вадим, който е и резултат на такава манипулация е не само безсмъртен, но и стерилен, и с изменена психика - странични ефекти на вечния живот.

Да удължава живота (макар и по различен начин) се научава също така и героят на разказа “Ерата на електричеството” – един от последните средновековни алхимици. Вярно е, че той го прави не с легендарния Еликсир на Безсмъртието, а с Електрическа Машина, но живее в продължение на поне два века. И всичко това благодарение на ... телепортацията в нови - млади тела! В търсене на поредната жертва (мишена за преселване) е зает застаряващият алхимик. В сравнение с този сюжет в разказа “Бебе -най-добрият подарък" всичко изглежда крайно миролюбиво: героинята получава в търговски център изкуствено дете, което винаги е покорно и привързано към родителите си и има бутон за изключване. На финала се оказва, че точно такъв бутон има и мъжът на героинята… Щастливо малко семейство!

Възможностите за синтез между хумористичното криминале и фантастиката са ярко показани в двете произведения за сътрудниците на детективска агенция “Ахил и костенурката" – инспектор Холмски (интересна алюзия с известния литературен герой Шерлок Холмс) и неговия робот-помощник Айрън. В "Парите на забравените прадеди", им предстои да намерят легендарното съкровище на Шелменко. Вместо парите неочаквано е намерен… самият Шелменко жив и здрав, който се е пренесъл в бъдещето с помощта на анабиоза. Затова пък неговите роднини обърнали се към агенията за търсене на златото се загубват някъде в циклическия хроновихър. В расказът “Полицейското куче Полкан” към Холмски и Айрън се присъединява генно модифицираният пес Полкан, обучен да търси супернаркотика на бъдещето – “офиген”. Завръзката е в това, че куриерът на наркотици е скрил 2 килограма от това вещество в … миниатюрен медальон създаден по приниципа на лентата на Мьобиус.

В произведенията на Валерий Верховски има и алегорични линии. В разказа "Страна на черна земя", възможност да вижда бъдещето, да гледа герои на собствените си книги се предоставя не на кой да е, а на великият Николай Гогол! Загадъчен италиански граф изобретява машина, която показва на гениалния писател Тарас Булба, Басаврю, ковачът Вакула, които в съвременната наша реалност се оказват изключително “сиви” хора, обзети изключително от меркантилни интереси. В разказът “Власт” някой си Минко от провинциално украинско село се решава на невиждана постъпка – да убие Вожда! В хода на делото си Минко научава за могъщи артефакти Вълшебните тиквени семки и Пушещата тръба! Семките правят Минко невидим – така той се промъква в кабинета на Вожда, открадва Тръбата му и сам оглавява огромната империя. Но губейки Тръбата, героят губи и властта…

Няма коментари: