Онлайн книжарница

неделя, 12 август 2012 г.

Via combusta* (Изгореният път)


(по роману Марианны Малиной «Via combusta (Випалений шлях», издан в 2010 году)


Жанр: Приключения, фантастика, мистика.
Място на действието: Киев, Одеса, Карпатите (Румъния), Запорожието
Време на действието: от август 1999г. до април 2004г.

Това е историята на тийнейджър, който се опитва да разбере кой е всъщност и да разкрие тайната на своето раждане.

Две деца - Арсений и Шула са отвлечени от неизвестни лица. Момчетата са заведени в странен замък в румънските Карпати. Други обитатели на замъка обясняват на децата, че са попаднали в елитно училище за деца със свръхспособности. Тъй като потенциалът на Арсений е далеч над този на неговия приятел двете деца се оказват в различни групи.

Ръководителят на училището Зарник няколко пъти кани Арсений в своя кабинет, където води с него почти неразбираеми за момчето разговори и го показва на гостите си.
Веднъж отвлечените приятели успяват да подслушат разговор. Поредният важен посетител възнамерява да вземе Арсений със себе си. Но Зарник не се съгласява да предаде Арсений. Заради отказа гостът е извън себе си. Момчетата, ужасени от перспективата да бъдат разделени завинаги, искат да се освободят.

Арсений убеждава програмиста Тарапат, с когото е успял да се сприятели да им помогне. Но първият опит за бягство се проваля. И Арсений отива в изолатор.

Занятията в училището продължават. Арсений е обучен на безконтактен бой. И година по-късно приятелите намислят още един опит за бягство. Този път - планиран по-добре.
По пътя към освобождението те се сблъскват със Зарник. Той убива Шула пред очите на Арсений. В изблик на омраза, Арсений прави невъзможното - побеждава Зарник. И успява да избяга.

Арсений се добира до родния си град минавайки през редица приключения. Но там, на мястото на къщата, където е живял с баба си, момчето вижда пепелище.
Шокираният Арсений е намерен от жена на име Ангелина. Тя взема момчето с нея.
Арсений се запознава с дъщерята на Ангелина, неговата връстница Светлана. Луксозният апартамент, в който той се озовава, принадлежи на брата на Ангелина, Верболаз. Арсений усеща неприязънта на Верболаз, но осем годишната му дъщеря, Мая печели сърцето му.
Ангелина води с брат си тайнствени разговори, и Арсений се досеща - те знаят нещо, което засяга него и Зарник. Когато Ангелина предлага на Арсений да отиде с нея в Запорожието, той се съгласява.

*Via combusta (лат.) букв. "Изгорен път" - астрологически термин. Епитет, както за жизнения път на главния герой така и за пътя на съвременния свят.

В Запорожието Ангелина настанява Арсений в интернат, където тя преподава. Веднъж по време на поход Арсений и Светлана се сблъскват с двама подозрителни младежи и само необикновените способности на Арсений помагат на младите хора да избягат от преследвачите си.
След този инцидент, Светлана предлага да проведат експеримент, за да разберат за какво е нужен Арсений на тези, които го издирват. Опитът, който почти завършва трагично им разкрива, че Арсений може да отваря портал за прехвърлянето в друг свят.

След известно време те отиват на гости на Верболаз. Там Арсений случайно открива, че Ангелина е познавала майка му, която е починала веднага след неговото раждане. А също така и факта, че майка му е родила близнаци, и той има сестра.
Разгневен от това, че Ангелина е скрила истината от него, тийнейджърът я обвинява в измама. Ситуацията се изостря от факта, че братът на Ангелина - Верболаз си сътрудничи с таен Орден, чийто ръководител е този най-важен гост, с който се е срещал Зарник.

Арсений излиза навън и се напива за първи път в живота си. В девойката, която седи на бара той с удивление разпознава бившата си съученичка Лариса. Тя му казва, че неговия приятел Тарапат сега е в града и му съобщава адрес, на който може да го намери. И накрая дарява Арсений с дълга целувка.
Арсений търси Тарапат на новата му работа. Там в архивите Арсений намира стара снимка на майка си. На обратната страна на фотографията, той открива стихове написани от ръката на Зарник. Четейки любовната строфа Арсений осъзнава, че Зарник е негов баща.
На потресения Арсений се налага да посети магазин. Той твърде късно открива, че неговите преследвачи са го настигнали с помощта на подхвърлено от Лариса следящо устройство.

В помещението, където е отведен Арсений, всичко е готово за отварянето на портала към другия свят. На мраморният под е начертан кръг. В залата има много хора с черни качулки. Важният странен господин и Зарник също присъстват. Чужда воля заставя Арсений да застане в центъра на кръга. Но изведнъж чува гласът на внезапно появилата се отнякъде Ангелина. Тя крещи нещо за майката на Арсений, призовава Зарник да прояви чувства и го моли да пощади сина си и да прекъсне цикъла.
Важният странен господин предупреждава Зарник, че разрушаването на кръга ще доведе до неговата гибел. Арсений разбира, че е обречен. Но внезапно кръгът се разпада. Арсений вижда лежащият на пода Зарник. Син и баща срещат очи. Бащата спасявайки Арсений, умира.

Край на 2-ра част


Марианна Малина – тел. 066 436 83 30



Няма коментари: