Онлайн книжарница

неделя, 16 септември 2012 г.

Зеницата на смъртта/ ТОТЕМЪТ НА МИСТИКА - Силвия Петрова


Тристагодишният мир в Ендеврил е към своя край. Разгарят се стари вражди и нов плам на отмъщение за минали провали. Прокълнатия бог Као не е забравил, и за причиненото му от неговият съперник – паладинския бог Хакра, той ще мъсти на цял един свят. С помощта на тираничната реформаторка – кралица Щаа’рналидал и прокуденото на земята божество Терхезен, над благоденствието на народите надвисва сянка.
Шаа’рналидал притежава могъщ предмет наречен Черната перла и между нея и силата на перлата стои мъничка ключалка и липсващия ключ.
На север се случват странни неща. Черна мъгла се спуска над стадо овце и след надигането й остават само оглозгани кости. Очевидецът на явлението е открит мъртъв край каналите на град Зийн. Носейки тревожните вести на баща си, младият елфически принц Еливан Леронис среща пътуващо към Зийн семейство. Запленен от красивото човешко дете Линая, той й дарява ценен елфически медалион без да знае, че с този си жест на добрина ще начертае тежката съдба на момичето. Този медалион се превръща в нейното спасение и проклятие.
В същото време по петите на принца е обладаният от демон паладин на име Аршордер, който пряко волята си е прекълчен да служи на Као.
Мистериозно братство посветило се на опазването на мира в Ендеврил се намесва в събитията и заедно с Еливан тръгват по следите на Линая, преди Терхезен и Шаа’рналидал да я открият първи, но Кринс – водачът на братството е разкъсван от вътрешния конфликт между тъмноелфическата и вампирската му половина. Създаден да бъде перфектния воин на мрака той е плод на експеримент, който заплашва да излезе от контрол. Болестта му заплашва не само мисията, но и всички намиращи се около него.
Тъмният елф Дарзал Абладора и кралят на горските елфи Зарфид Леронис са принудени да преглътнат своите различия и да поемат към далечните земи на Блемарун, в търсене на раса считана за мит.
В отсъствието на краля красивите елфически гори бавно започват да загниват. Принц Джеяшан Леронис се обръща с отчаяна молба за помощ към Върховният повелител на тайния некромантски орден.
Макар и затворена скверната сила излъчваща се от перлата унищожава крехкия баланс между порядъка и безпорядъка и светът бавно започва да се разпада, докато армиите на Шаа’рналидал и Терхезен сеят гибел. Вселенските магове – защитниците на балансната нишка се впускат в битка, която може да се окаже, че не е по силите им.

ПРОКЛЯТИЕТО НА МЪДРЕЦА

Не само в Ендеврил се лее кръв. Достигнали земите на Блемарун Зарфид и Дарзал се озовават в империя Ниарск, която е разкъсвана от жестока гражданска война. Защитниците там водят обречена битка.
Загниването на елфическите гори с помощта на Върховния некромант е забавено, но не може да бъде спряно. Мракът все повече поглъща светлината.
Джеяшан Леронис повежда армиите на война.
Кринс започва да губи битката с вампира в себе си и покрай него съратниците му са подложени на още по-големи изпитания.
В подкрепа на Шаа’рналидал от друг свят идва могъща раса наречена кианели, която изпитва ненавист към целия човешки род.
Вселенските магове се сблъскват с предателство и враг много по-древен и могъщ от колкото са предполагали.
Некромантите нарушават договор със Смъртта. Светът на живите и мъртвите се докосват в пълен разрез с природните закони и оста на кръговрата е изкривена непоправимо. Балансната нишка изтънява все повече и повече и хиляди мрачни твари жадуват да изпият светлината на живота.
Боговете все по-често си позволяват преки намеси, играейки хазарт с живота на земните народи. Цената на общото спасение винаги е висока.
Линая – Съдбата на света и последното парченце от зловещия пъзел на Шаа’рналидал е изгубила своето детство. В сърцето и сила набира все повече болка и омразата. Превърнала се в ключът към абсолютната победа и за двете враждуващи фракции, всички се опитват да се домогнат до нея и целта им е една: да я използват, потъпквайки вече изгубените й момичешки мечти, за да се спаси или унищожи светът.

Няма коментари: