Онлайн книжарница

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Ад - Алексей Спейсер Кацай
Кореспондентът на столичен вестник Роман Волк идва в града на своята младост Гременец с мисия от редакцията: да отрази местните избори за кмет. В същото време, като хоби Роман иска да изясни откъде идват "раздутите сензации": защото един столичен "жълт" вестник твърди, че в Гременец местните жители са видяли странни светлини в нощното небе, които много наподобяват на НЛО! Обаче бившият боец от специалните части Волк има предположения, че "огньовете" повече наподобяват на секретно лазерно оръжие използвано за изгаряне на ретината на пилотите на бойни самолети...
В разгара на изборната кампания в Гременец се влошават телефонните връзки, намаляват и електрическите мощности. Когато в местният нефтопреработвателен завод избухва пожар, там със скоростта на стрела пристига сегашният кмет Олег Паламаренко, взимайки със себе си столичния журналист Роман Волк. Оказва се, че е имало земетресение, напълно унищожило нефтопреработвателният завод и най-близката градска зона - Юнак. Психически и физически смачканите хора изпадат в масова психоза. Появяват се и първите признаци на противопоставяне на религиозната секта "Прозрачно братство" срещу неформална организация, която е под ръководстовто на стария неприятел на Роман, бившия криминален авторитет Хемонович с прякор "Хегемон".
В издигащата се на земната повърхност лава плуват невероятни скални образувания, на които хората дават название: "кременяки". Това е - подземна форма на живот! Именно кременяките са предизвикали земетресението и появата на още от тях предизвиква ново изригване на магма. Но и това е малко: над разрушената градска зона Юнак се появяват... летящи чинии, които започват бойни действия срещу кременяките. Сектата "Прозрачно Братство" ги боготвори за това, НЛО стават божества за сектантите, нещо като противовес на кременяките сатанисти.
Впрочем, и едните и другите същества са само стари врагове, живеещи в Слънчевата система, те са във война, не забелязвайки хората, попаднали между два огъня. И ако срещу кременяките има някакво оръжие (те могат да бъдат замразени с течен азот), то срещу "летящите чинии" няма противодействие. Тогава Роман си припомня целия си опит на командос и започва трескаво търсене на средство за защита срещу спрямо другата напаст...
В крайна сметка, една шепа бойци, водени от Роман са притиснати към потока от лава. Положението е безнадеждно... В този критичен момент, бившата съпруга на Роман - телевизионерката Лариса, притиснала гърба си към древна каменна фигура на жена неволно започва да мърмори древно заклинание. И чудото се случва: НЛО-тата и кременяките се оттеглят! Инфразвуковото оръжие на древните принуждава двете чужди раси да отстъпят - изречени на глас думи, които резонират с древни каменни статуи.
Победата на хората е в резултат на вибрациите на смислената реч, а не на грубата сила на веществата и пламъка. По същия начин, като основен компонент на човек е самият той, а не неговото обкръжение.


Олексій Спейсер Кацай. Пекло (ареалістичний трилер) – Львів: Видавничий дім «Панорама». 2007.

Алексей Кацай. Ад (роман) – М.: АСТ, 2006 («Звездный лабиринт». Библиотека фантастики «Сталкера»).


За автора: Алексей Кацай е роден на 7 юни 1954 г. в Норилск (Русия). От 1966 живее в Кременчук (Украйна). Той е завършил Полтавския институт по строително инженерство 1986). Работил е като механик и инженер. След 1991 г., започва да се занимава с журналистика. Съосновател и дългогодишен директор (от 1998 г.), на публичната организация "Асоциация на хуманитарно-информационните технологии". Програмен директор на Асоциацията на местното самоуправление "Наш дом - Кременчук", член на Управителния съвет на Полтавската регионална организация на Националния съюз на писателите на Украйна. Публикува в пресата от 1986 година. Твори предимно в жанровете фантастика и НФ-поезия.
Автор поэтических книг «Незнакомец Эхо», «Колокола Атлантиды», «Сонетография Планеты Погибших звездолетов», «Via est vita», «Глубинное опьянение» и др., киносценария «Эффект подсолнуха», романов «Ад» и «Тарзанариум Архимеда».1 коментар:

Анонимен каза...

Очень интересный роман! Для меня - особенно, ведь Алексей описал места, где я живу
:)