Онлайн книжарница

събота, 17 август 2013 г.

Зора - Октавия Е. Бътлър



Малко са авторите, които могат да опишат извънземни като Франк Хърбърт, Клифърд Саймък или Джеймс Уайт. Интересно е, че поводът за написването на прочутата "Галактическа болница" е просто един облог.
"Зора" на Октавия Бътлър умело наподобява майсторството на Джеймс Уайт в обрисуването на извънземни, техния език и класификация:
"Никанж и каза, че ако не може да намери пътя за къщи, трябва да се обърне към най-близкия възрастен оанкали и да произнесе името си по следния начин: Докаалтедийнждаялилит ека Кахгаят аж Динсо. Сричката до като представка означаваше осиновен не-оанкали. Каал беше означението на роднинската група. Следваха имената на Тедийн и Ждая, като името на Ждая беше последно, защото той я беше довел в семейството си. Ека означаваше дете. Малко дете, което още няма изразен пол, както младите оанкали нямаха пол."
Зора - Октавия Е. Бътлър
Книгата също така е сравнима с "Лявата ръка на мрака" от (баба) Урсула Крьобер Ле Гуин. Бътлър успява да демонстрира много пластове на сюжета, тя е изключително ерудирана и умна майсторка на словото. Само с няколко реда успява иронично да изрисува човешкото общество, психология и философия:
"- Вие сте йерархични същества. Това е дълбоко вкоренено у вас. Открихме го в най-близките до вас животински видове, както и в най-далечните. Това е характеристика на земляните. Човешката интелигентност и служи, вместо да я води и държи под контрол, човешката интелигентност даже не я отчита като проблем, а вместо това се гордее с нея и въобще не я забелязва..."
Главната героиня в "Зора" се казва Лилит Аяпо. Както знаем в древен Шумер Лилит е женска богиня, а в апокрифните текстове е спомената като първата жена на Адам. Лилит на Бътлър също е особена. Дали поради черта от характера и, или поради дългите години прекарани като затворничка, тя започва да предпочита присъствието на извънземните същества оанкали пред близостта на хората.
Не е случайно, че Октавия Бътлър е носител на наградите Хюго и Небюла. В "Зора" по много интересен начин е предадено как Лилит постепенно научава езика на оанкалите и в същото време биохимията на тялото и се променя за да наподобява тази на извънземните.
Понеже ми харесва да пиша неконвенционално в края на анотацията искам да ви предложа част от великолепния предговор на Владимир Полеганов. Думите са писани специално за "Зора" от Октавия Е. Бътлър, но са много мъдри и обхващащи като цяло съвременната НФ:
"Затова и романът, който следва - "Зора", е пример за произведение от късните години на фантастиката, когато жанрът е натрупал достатъчно идеи и опит и когато опитът е достатъчно голям, за да могат идеите да се използват не като клишета, които само да задвижват машината на произведението, а като символи и метафори, които да произвеждат ефект, минаващ отвъд обикновеното забавление."

Купете Зора от Октавия Е. Бътлър тук:
http://colibri.bg/knigi/752/oktaviq-e-bytlyr-zora

Няма коментари: