Онлайн книжарница

неделя, 1 септември 2013 г.

Защитения - Питър В. Брет


В тази книга човечеството е преживяло няколко ери: Епохата на невежеството, Епохата на избавителя (заедно с Първата демонска война), Епохата на науката и Епохата на унищожението. С последната епоха започва и Втората демонска война.
Чрез този цитат от книгата може да се запознаете с творчеството на Питър Брет:
"- Стига хленчи, безполезно момиче - сряза я Илона и и хвърли парцал, за да попие сълзите си. - Това, да си ревеш сама нищо няма да ти донесе. Плачи пред мъж, ако искаш да стане твоето, но колкото и да мокриш възглавницата, мъртвите няма да ги съживиш."
Понеже чета наистина много фантастични книги за мен е лесно да направя аналогия с книгата "Споразумението" от Мел Одом.
Но докато в "Споразумението" на Одом демоните нападат човешкия народ в наши дни, в светът на Брет демонската атака е по време подобно на ранното Средновековие.
Какво винаги бих желал да ви поднеса още един многозначителен цитат:
" - Не бързай толкова да си загърбиш детството, момиче. - каза Бруна. - Когато го изгубиш, ще разбереш, че ти липсва. Светът е много повече от това да лежиш под мъж и да му раждаш бебетата.
- Но какво друго би могло да се сравни с това? - попита Лийша.
Бруна посочи към лавицата.
- Избери си книга. - каза тя. - Която и да е. Донеси я тук и ще ти покажа какво друго може да ти предложи светът."
Виждам, че модните тенденции в жанра фентъзи са той да става все по-натуралистичен. В "Защитения" може да прочетете не само за нощни гърнета, а и какво трябва да направи една жена, когато е в цикъл, а наблизо няма превръзки или тампони. Просто понеже все още не са изобретени.
От друга страна Брет спазва традициите на великите майстори на фентъзи като Джон Толкин и Робърт Хауърд и вплита в повествованието свои стихове:
"Демон зъл с хищен рев
насред мрака дойде
и изправи могъща снага.

И пред страшната мощ
в непрогледната нощ
моето копие бе просто шега."

Защитения, Питър В. Брет
През нощта демоните излизат и хората не смеят да им се противопоставят. Заключват се в домовете си нарисувани отвсякъде с магически защити и се молят да дойде утрото. Тогава слънцето прогонва демоните-ядрони.
Лично аз почуствах влияние на Робърт Силвърбърг в описанието на названията на парите и особено в имената на дните от седмицата.
Главният герой постоянно страда от демоните, изпитва болка и е на косъм да бъде погубен от тях много пъти. Постепенно той ги изучава, намира слабите им места и когато е на път да умре от глад дори се храни с месото на ядрон.
В крайна сметка Арлен се превръща в Защитения:
"- Аз съм просто един човек... - започна той, но Лийша го прекъсна.
- На демона хвърчилото - каза тя. - Раните ти заздравяват за минути, тичаш по цял ден с бързината на кон, без дори да се задъхаш. Мяташ наоколо дървесни демони, сякаш са деца, и виждаш в тъмното, като че ли е ден. Ти не си "просто" каквото и да е."
Препоръчвам тази книга на всички почитатели на жанра фентъзи.

Купете "Защитения" тук:
http://colibri.bg/knigi/653/

Няма коментари: