Онлайн книжарница

сряда, 28 август 2013 г.

Ускорение - Дийн Кунц


Първият преведен на български разказ на Дийн Кунц беше публикуван във в. "Други светове". По-късно си купих "Светкавица" и останах очарован. После гледах филма "Пазители", който е създаден по роман на Кунц и бях впечатлен. По някое време прочетох и книгата "Убежище", и станах завинаги негов почитател.
Дийн Кунц е писател, който чрез описания на природата и поведението на животните може да направи алюзия за мислите, намеренията и действията на своите герои.
Романът "Ускорение" е дълбок, в него можем да прочетем сериозни и критични разсъждения за цялото ни общество:
"От другата страна на магистралата 12-метровият дървен мъжага се напъваше да се спаси от тежките смазващи колела на индустрията, на бруталната идеология или на модерното изкуство."
Главният герой в книгата трябва да си избере кой да умре. Дори бездействието му е вид избор. Лошият герой притежава ума на Ришельо, Макиавели и Ханибал Лектър. Той винаги изпреварва, предугажда и успява да убие преди Били Уайлс да реагира и да направи каквото и да е. Убиецът успява да демонстрира пълното и всеобхатно значение на думите зъл гений. Били е най-обикновен барман и не знае как да се противопостави. Отиването му в полицията е предовратено от заплахи за поредно убийство.
Злият герой успява да постави добрия в безизходно положение и се опитва да го обезсърчи напълно.
Кунц описва всичко това по поетичен начин:
"От долния етаж, отвъд отворената предна врата не долетя нищо освен тишината на лятната нощ, безмълвието на дълбокия мрак."
Били Уайлс се лута и не може да разбере дали убиецът е познат. Или е луд маниак, който по неизвестни причини е избрал именно него за игра на шах, в която фигурите умират. Главният герой е съкрушен и изплашен:
"Били се отдалечи от затворения мрак и навлезе в отворения мрак под мастиленото небе, в което звездите сякаш плуваха, трепереха."
Постепенно се разбира, че злият гений има и положителни черти, а Уайлс притежава тъмна сянка в далечното си минало.
Все пак Били е добър човек. Той решава да действа. Дори и най-добрият човек е способен да извърши лоша постъпка, когато не само той, а и приятелката му са притиснати не просто до стената, а до дъното на ковчега си:
"Били влезе в банята, спря чешмата и се огледа. Не видя каквото му трябваше, но видя нещо, което не искаше да види - отражението си в огледалото. Очакваше да има безумен и опасен вид и беше точно така. Очакваше да изглежда уплашен и това също беше така. Не беше очаквал обаче да види човек, способен на зло, а видя точно това."
"Ускорение" е книга, която ще ви поднесе огромна порция адреналин, независимо по кое време я четете и къде се намирате.

Купете романа тук:
http://colibri.bg/knigi/596/dijn-kunc-uskorenie

Няма коментари: