Онлайн книжарница

събота, 12 октомври 2013 г.

НАШЕСТВИЕ - Михаил Ахманов


"Нашествие" е първа книга от поредицата "Пристигащи от мрака", над която работя вече девет години. Сега цикълът включва 11 романа, публикувани от издателство "Эксмо" с тираж повече от двеста хиляди копия и има огромна популярност сред читателите. През 2012-2013г. първите две книги от поредицата бяха публикувани в Полша.
Сюжетът на романа "Нашествие". В края на 21-ти век в Слънчевата система се появява космически кораб на фаатите - хуманоиди подобни на хората. В орбитата на Юпитер фаатите унищожават земен крайцер и залавят в плен двама млади офицери - Павел Литвин и Абигейл Макнийл. По някакъв тайнствен начин Литвин получава устройство за мисловен контакт с изкуственият интелект, който управлява кораба. Той успява да избяга от затвора, прокрадва се из огроммния звездолет, намира и освобождава Макнийл. Извънземният кораб влиза в бой с космическия флот на Земята, унищожава го и се приземява на южния полюс на планетата. Смъртта на човешката цивилизация е неизбежна, но в хода на събитията се намесва чуждопланетен ментор на Земята, тайнствено същество-метаморф, опазващо планетата в продължение на векове. С негова помощ Литвин успява да унищожи екипажа и да овладее тайната на междузвездния двигател.
Следващите книги описват експанзията на земляните в космоса и създаването на Земната федерация, както и контакти с други раси в продължение на осем века, които често водят до междузвездни войни.
Просторите на Галактиката са обитавани от разумни същества, както хуманоидни така и съвсем неприличащи на хора, и приобщаването на Земята в клуба на космическите цивилизации далеч не е желано от всички. Накрая идва епохата на мира(29-31век), на която е посветена втората част от поредицата. Герой на тези романи е ксенологът Ивар Тревелян, сътрудник на Фонда за Развитие на Чуждопланетни Култури. Тревелян и колегите му странстват сред звездите, помагайки на жителите на светове, в които се е зародил разумен живот да се присъединят към Галактическата цивилизация.
Отчасти поредицата романи принадлежат към жанра "космическа опера", но битките и приключенията не са главната цел за мен.
Аз бях повлиян от идеите на Станислав Лем, описани в много от книгите му ("Соларис", "Едем" и т.н): в Галактиката хората могат да се срещнат с нещо толкова чуждо и непонятно, че тези разумни феномени ще бъдат за нас или непознаваеми, или враждебни, или просто безинтересни. Така че основно моето внимание се съсредоточава върху описанието на галактически раси - фаати, метаморфи, дроми, хаптори, лоона эо, силмарри - тяхната физиология, психика, история, бита, техническите и културните постижения, и контактите им със земното човечество.
Първата част от поредицата включва романите "Нашествие", "Ответен удар", "Бойците на Данвейт", "Тъмни небеса", "Врата на Галактиката" и "Мисия на добря воля". Втората част е посветена на Ивар Тревелян, обединява романите "Посланик на небесата", "Далекий Сайкат", "Липсващото звено", "Меч над пропастта" и "Консулът Тревелян".

Официален сайт на Михаил Ахманов:
http://akhmanov.ru/

Няма коментари: