Онлайн книжарница

неделя, 27 октомври 2013 г.

Второ издание на "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис


Във второто издание на книгата има нещо, което е ново и интересно за читателите. Това е предговора сътворен от самия Томас Харис през май 2013. В него пише кога авторът е бил криминален репортер и точно къде е срещнал прототипа на доктор Ханибал Лектър.
По мое лично мнение Мълчанието на агнетата е от редките случаи, в които и книгата и филма са обявени единодушно за шедьоври. Също така мисля, че изпълнението на Джоди Фостър в ролята на Кларис Старлинг превъзхожда многократно това на Джулиан Мур. Що се отнася до сър Антъни Хопкинс - безспорно тази е най-великата му роля. Лично на мен много ми хареса и как изигра Ейбръхам Ван Хелсинг в "Дракула" на Франсис Форд Копола.
Но да се върнем на книгата. Бих желал да ви припомня убийствената садистична ирония на доктор Лектър:
"- Един от агенцията по преброяване на населението се опита веднъж да ме сведе до количествени данни. Изядох черния му дроб с гарнитура от зелен боб и голяма чаша червено "Амаро".
В тази книга има любопитни подробности за ФБР, които не са много известни в България:
- Бюрото си има собствено казино, което ползва като учебно пособие в своята академия
- може да издава карти със срок една седмица на свои стажанти, че са пълноправни следователи и да ги изпрати да разнищват престъпления
- Бюрото разследва предимно отвличане на хора, вземане на заложници и т.н. Убийствата попадат в юрисдикцията на полицията освен ако са извършени в няколко щата от един и същ заподозрян.
Ханибал Лектър ни плаши именно, защото е реален. Всички сме чували за Андрей Чикатило, Артър Шоукрос и Джефри Дамър. Лектър е тяхно въплъщение в литературата, но също така е неимоверно интелигентен и притежава познанията на Зигмунд Фройд и Карл Гюстав Юнг взети заедно. Ненапразно по-горе споменах, че авторът Томас Харис се е срещнал с негов прототип в реалния живот и оттам му е дошла идеята да напише книгата.
Ханибал може да съперничи на Жил дьо Ре и Бостънския удушвач. Но с изказванията си е най-близо до Джак Изкормвача:
"- Кларис, одирането на кожата за удоволствие се извършва, когато жертвата е с главата надолу, за да се поддържа по-дълго време налягането на кръвта в главата и гърдите и обектът да бъде в съзнание."

Купете второто издание на "Мълчанието на агнетата" тук:
http://colibri.bg/knigi/831/tomas-haris-mylchanieto-na-agnetata

Няма коментари: