Онлайн книжарница

петък, 1 ноември 2013 г.

Кървави книги, том 2 - Клайв Баркър


Има теория, че хората забравят собствените си страхове, докато гледат филми на ужасите. Страх от това, че няма да могат да си платят сметките; че ще бъдат изгонени от съпругът/съпругата си, и понеже цял живот са били издържани от него/нея, а са неспособни да правят каквото и да било вероятно ще умрат от глад; от това, че заради постоянните им семейни скандали детето им ще полудее или ще се превърне в наркоман.
Всичко, което казах дотук Клайв Баркър успява да синтезира в две изречения:
"Няма по-голямо удоволствие от ужаса. Стига да е нечий друг."
Баркър продължава да ни плаши и да ни развлича в том 2 на неговите Кървави книги. Метафорите са хубаво нещо, но когато са писани от талантлив автор като Клайв аз определено ги считам за автобиографични:
"- Да, учител съм - отговори Куейд, като го гледаше косо и разфокусирано. - Преподавам на хората ужаси."
Авторът може да пише напълно реалистични разкази без какъвто и да е фантастичен елемент. В тях той изобразява човешката психика и нейните изменения по потресаващо обективен начин. При Клайв няма каквото и да е влечение към трилъра или криминалето, той е по-безскрупулен и много по-страшен дори от Стивън Кинг.
От друга страна Баркър притежава особена склонност и към магията, окултното, а също така към Ада и хилядите негови проявления.
Понякога за да подсили повествованието Клайв не се колебае да използва рязък диалог:
"- Ти си курва! Курвите не разбират нищо: те са невежи болни животни! - изплю той. - О, да ти си лукава, признавам. Но такава е всяка уличница, принудена да се самоиздържа."
Освен брилянтен писател Клайв Баркър е и феноменално надарен художник. Аз съм разглеждал негови рисунки в Интернет и мога да ви уверя, че са не по-малко плашещи от литературните му творби.
Надявам се скоро на пазара да излезе и Кървави книги, том 3.

Купете книгата тук:
http://colibri.bg/knigi/750/klajv-barkyr-kyrvavi-knigi-tom-2

Няма коментари: