Онлайн книжарница

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Мечът на тамплиерите - Пол Кристофър


Още в първите редове на тази книга срещаме името на Дан Браун и е споменат филма „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. Логично е "Мечът на тамплиерите" да е свързан с мистерии, опасности, археология и криптограми.
Лично за мен този роман се чете доста по-леко от "Шифърът на Леонардо". Пол Кристофър е майстор на диалозите и е способен само в една реплика мъдро да обобщи мнението си за здравето и смъртта:
"-Един застрахователен статистик ми каза веднъж, че всеки от нас го очакват един прелез и един товарен влак. Всичко е въпрос на време - заяви Холидей."
Главният герой разследва историята на меч, който е наследил наскоро. Оказва се, че въпросното оръжие е принадлежало на много хора и вероятно един от тях е главният виновник за Втората световна война. Всичко е много заплетено и Джон Холидей усеща, че предстящото проучване ще бъде изключително опасно.
Но Холидей е необикновено ерудиран човек, както личи и от следните редове:
"- Ти май наистина знаеш всичко, нали?
- Казах ти вече, чета много."

От тази книга научих за "Аненербе", нацистката организация за изследване на арийските корени на Третия райх, Обществото Туле, т. нар. Тевтонски орден на Светия Граал и Ordo Novi Templi (Орденът на новите тамплиери).
Разбрах и следното - никога не се захващайте с човек, който през по-голямата част от живота си е бил професионален боец.
Интересно е, че главният герой Джон Холидей има титлата доктор и затова понякога го наричат Док Холидей. А както е известно е съществувала реална историческа личност с такова име и около 1879г. Док Холидей е бил един от най-страшните стрелци в Дивия Запад.
В "Мечът на тамплиерите" има много мистерии, напрегнато действие, но на мен винаги ми е допадал хумора:
"По време на началното обучение в Уест Пойнт някои от сержантите инструктори бяха по-любезни от тази сервитьорка."
За да напише този роман авторът е правил специални проучвания на историята на тамплиерите, ватиканската служба за контрашпионаж и замъка Пелерин.

Купете Мечът на тамплиерите тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1703

Няма коментари: