Онлайн книжарница

неделя, 22 декември 2013 г.

Рецензия на "Кървави книги", том 3 от Клайв Баркър


"Клайв Баркър е толкова добър, че направо си глътнах езика."
Стивън Кинг
Третият том от поредицата „Кървави книги“ е най-страшният. Баркър е осъзнал, че има картбланш. И е развихрил въображението си. А то е торнадо, помитащо нашите мисли и чувства.
Първият разказ от книгата разказва за дух. Призрак на някой или нещо, за което никога не бихте се досетили. И да - авторът се е опитал да го завърши с хепи енд. Само, че при Клайв щастливият край обикновено означава, че оцелява само един герой. Главният. Все пак е удоволствие, че в края на историята доброто побеждава злото. А най-приятно е, че авторът отдава почит на великия Рей Бредбъри с тези си редове:
"Ето на какво му напомняше примигването на лампите - на примигването на кинолента в прожекционен апарат: образ, илюзия за живот, създадена от прецизна поредица от малки смърти."
Между другото Баркър откровено пише за секс така, както не може да пише и Стивън Кинг. Питър Строб се изказва по следният начин за липсата на откровени интимности в произведенията на Кинг:
"Горкият Стиви все още не е открил секса."
Кървави книги, том 3 обаче е препълнен с изобилие на секс-сцени и по този начин надминава дори и популярната книга "Джулия" на Питър Строб.
Вторият разказ ни показва чудовище. То е заимствано от келтската митология, но е рисувано от геният на автора. В тази история има окултизъм, езически ужаси и много брутални сцени. Определено не е за хора със слаби нерви или стомаси.
Третият разказ ни демонстрира отмъщението. Вендетата е такава сила, която може да попречи на човек да посрещне смъртта:
"Остана затворен в мъртвия си череп, неспособен да намери път към света на живите, но и нежелаещ да умре напълно, за да отиде на небето."
Четвъртата история ни показва едно много голямо и много специално гробище.
Финалният разказ в книгата се нарича "Човешки останки". С тази история Клайв Баркър отдава почит на М. Р. Джеймс. Преди доста години ми се наложи да напиша реферат за творчеството на Монтегю Роудс Джеймс. Не само, че ми платиха добре, но и нарекоха моето произведение "академичен труд".
Както споменах по-горе "Човешки останки" на Баркър е гениална компилация от два разказа на М. Р. Джеймс, а именно - "Изгубени сърца" и "Гравюрата".
Смело мога да заявя, че Клайв Баркър е професор по разказване на свръхестествени истории. Той разказва, но също така и преподава.
Прочетете го.

Купете Кървави книги, том 3 тук:
http://www.colibri.bg/knigi/851/klajv-barkyr-kyrvavi-knigi-tom-3

Няма коментари: