Онлайн книжарница

понеделник, 9 декември 2013 г.

Рецензия на Предани от Вероника Рот


Тази книга ми прилича на оригинална компилация от "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли и филма Еон Флукс. Забележително в "Предани" е, че повествованието се води в първо лице, но от двама души - съответно Беатрис Прайър и Тобиас Джонсън, известен също и като Фор, защото го е страх само от четири неща.
Романът впечатлява с драматизма и лириката си:
"Опитвам се да напъхам спомена в някое от чекмеджетата на съзнанието си, но всяко едно от тях е прекалено малко да го побере."
В "Предани" се разказва за Чикаго (Четвъртия град) и неговите жители. Жанрът е антиутопия и макар убийствата да не са част от ежедневието никак не са необичайни.
Хората са обособени според различни касти. Писателката Вероника Рот изгражда героите си и техните мисли все едно самата тя е от кастата на Прямите:
"Той е от онези малки презрени хора, които са прекалено жалки, за да осъзнаят колко са малки и презрени. Дори и да го засипя с обиди, това нищо няма да промени, никой и нищо не може да въздейства на такива хора."
В този антиутопичен свят са изобретени различни серуми. На мен ми беше най-интересен серума на паметта - той въздейства само на спомените, но не и на уменията. Освен това е използван за манипулация и превъзпитание.
Диалозите са остроумни и са белязани от специфичната за Рот любов към мъдростта, своеобразна и за кастата на Ерудитите:
"- Човек не приема истината и не избира дали да вярва в определени неща, защото това би направило живота му по-добър, а защото са верни. Истината си е истина - отбелязва Кристина.
Едно от нещата, което най-много ме впечатли в "Предани" е как авторката майсторски е демонстрирала гледната точка и на жена (Трис) и на мъж (Тобиас) към любовта и секса.
Освен това писателката е изрисувала един свят, който много наподобява част от нашия. Изобразила е манипулация, която сериозно напомня на престъпленията по време на Втората световна война:
"Тогава, още тогава трябваше да се досетя, че този човек е в състояние да жертва хиляди спомени на генетично увредени хора, хиляди животи само и само да запази контрола си над експериментите."
Назрява сериозен конфликт, който ще премине в катарзис. Сблъсъкът може да бъде предовратен. Но на неустоимо висока цена. Възможно ли е едно обикновено момиче изведнъж да се превърне в героиня и символ?
Всичко това ще научите ако прочетете Предани от Вероника Рот.

Купете книгата тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/antiutopii-278/divergenti-283/3-predani-2000.html

Няма коментари: