Онлайн книжарница

четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Рецензия на Теории за полета от Саймън Мордън


Самуил Петрович притежава цялата луда гениалност на д-р Емет Браун от "Завръщане в бъдещето" и част от бойните умения на Ричард Марчинко от "Свирепия". Петрович прави сериозно изобретение в областта на антигравитацията и разбира се го показват по телевизията. Поради тази причина много хора вече го познават и го считат за "ругаещият физик от новините". Самуил е нетипичен герой и бих желал да ви представя част от думите, с които авторът умело разкрива неговия характер:
"Беше стигнал твърде далеч, за да се отказва точно сега; а и това си беше точно в негов стил - да продължи да действа, въпреки че здравият разум го призовава да спре."
Саймън Мордън отново ни предлага апокалиптичен киберпънк от най-висока класа, точно както и в първата част от трилогията за Метрозоната - "Уравненията на живота".
Петрович вече е женен за Маделин, така че към огромната доза напрежение и динамика вече е прибавена и щипка любов. Освен това си има Изкуствен Интелект за съветник и дори Аватарът понякога недоумява и се чуди на саркастичната и противоречива натура на своя собственик.
Самуил притежава специфичен начин на говорене и обособено мнение как трябва да подхождаш към живота. Може би сте чували за принципа KISS, „Keep It Simple, Stupid!“ - „Направи го простичко, глупако!“ Ето как го перифразира главният герой в книгата:
"- Прави нещата просто, разпиздяй."
Приключенията на главния герой в книгата приличат по-скоро на перипетиите на Джон Рамбо, отколкото на тези на бронирания Супермен. Докато Супермен е уязавим единствено от криптонит, Петрович подобно на Рамбо преживява различни неща нараняващи плътта и ума му: често е в изключителна близост до експлозии; уцелват го в гърдите с точно запратен нож; успява на косъм да се отърве от самонасочваща се картечница, чиито сензори са толкова чувствителни, че уцелват запалена и хвърлена клечка кибрит.
Около двеста хиляди Външни се подготвят да нахлуят в Метрозоната и вероятно да я опустошат. Самуил решава да я защити. Тогава се оказва, че той е лидер, роден водач понеже успява да командва не само множество хора, но и хиляди роботизирани единици.
Ако от тази книга ви замирише на барут и изгорели кабели - не се притеснявайте. Това означава, че авторът си е свършил работата добре.

Купете Теории за полета тук:
http://www.colibri.bg/knigi/864/sajmyn-mordyn-teorii-za-p242leta

Няма коментари: