Онлайн книжарница

понеделник, 10 март 2014 г.

Рецензия на "Крес" от Мариса Мейър


В тази книга има страхотни научнофантастични идеи. Най-интересен ми беше оптобионичния детектор на лъжата вграден в окото на героинята Синдер. Детекторът свети с малка оранжева светлина (само тя го вижда) когато събеседникът и лъже.
Другата идея, която ме впечатли бе, че част от хората се възмущават от това, че киборгите заемат все повече работни места, и че демонстрират по-добри спортни постижения от човеците. Много оригинално е и съчетаването на гените на десетгодишно момче с тези на арктичен Вълк с цел създаването на нечовешки свиреп и развит физически боец. Лошото е, че когато е налице борба за власт, биологичните изобретения могат да се използват и по неимоверно мащабен и зъл начин. Обхващайки действително голяма част от хората.
Кресънт Луна Дарнел от седем години живее на сателит. Тя никога в живота си не е виждала дърво или земно животно, освен на екран. Също така не се е подстригвала от седем години и косата и стига до под коленете:
"- Ама ти видя ли я? Косата и прилича на кръстоска между гнездо на сврака и кълбо прежда, раздърпано от леопард."
Както виждате Мариса Мейър успешно вплита хумор в своите диалози. Но тя също така може да критикува, да изкаже своето мнение чрез думите на принцеса Синдер:
"- Сигурна съм, че лошите обноски са били в основата на всички неуспели революции."
В книгата има много приятна любовна история между Карсуел Трън и Крес, която както вече знаем през последните седем години не се е срещала много често с мъже. Те прекосяват заедно част от пустинята Сахара и отношенията им стават все по-горещи.
В романа има и чародеи, които могат да осъществяват контрол над съзнанието. Което не допада на никой:
"Хората не обичаха друг да ги контролира и според нея към това никога не се привикваше."
Стилът на Мариса Мейър е стегнат и се чете плавно. Книгата е забавна, привлекателна, умна и оригинална. Авторката е брилянтна, успява да напомни на читателите за приказката за Рапунцел, но освен това прави така, че всеки герой се развива като напълно самостоятелна личност.
Ако харесвате романтика, фентъзи, научна фантастика, киберпънк и истории за битки между доброто и злото - това е вашата книга.

Купете "Крес" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/nauchna-fantastika-319/lunnite-hroniki-327/3-kres-2060.html

Няма коментари: