Онлайн книжарница

четвъртък, 24 април 2014 г.

Рецензия на "Шадоу Стрийт 77" от Дийн Кунц


В тази книга Дийн Кунц е решил да пресъздаде зловещата и вечна история за обитавана от духове къща. Само че при Кунц всичко се случва много по-внушително и мащабно. Освен това авторът съвсем малко е използвал метафизика и почти цялото четиво е издържано в новите течения на жанра научна фантастика.
Впрочем бих желал да поясня какво имам предвид с един леко хумористичен цитат от великолепните диалози, с които е наситена книгата:
"- Бърз, с неясни очетания и загадъчен - това е описанието на първата изява на съпруга ми в спалнята, а не беше ни най-малко свръхестествен."
Сградата "Пендълтън" е голяма и луксозна. За съжаление е построена върху разлом.
Може би си спомняте великолепния роман "Светкавица". Кунц е взел най-доброто от това свое произведение и в "Шадоу Стрийт 77" отново има много мълнии. Както и пътуване във времето.
Авторът е изградил много интересни образи, които ще впечатлят или дори ще изплашат читателя. Например Мики Дайм е психопат, професионален убиец, който понякога убива и безплатно - за удоволствие. Той е напълно ненормален, събира дамско бельо и обича да стои чисто гол в двора по време на лятна буря.
Между другото трябва да отбележа, че в книгата има и доста ужаси, които в самото начало са леко загатнати и едва по-късно се проявяват с пълната си мощ. Примерно телефонните линии се преплитат по необясним начин и започват да препращат към миналото, а от телевизорите се чуват странни гласове, описващи кой се намира наблизо. В "Пендълтън" внезапно се появяват невероятни същества, които изобщо не идват с мир:
"На мястото им не останаха празни дупки, а се появиха нови очи, целите сиви, с черен център като на нещото, което го беше ухапало."
Филдинг Уел е друг герой от книгата, който е изобразен по колоритен начин. Той е наследник на 300 милиона долара; абсолютно се е вживял във всички теории на конспирацията, за които някога е чувал и когато всички метални предмети в стаята му започват да летят, той е убеден, че е намерил потвърждение на параноята си.
Дийн Кунц е измислил напълно нови фантастични същества, включил е една от най-обсъжданите напоследък теми в науката и фантастиката - тази за наноботиката, ето защо има части от книгата, които могат да се определят като мрачен киберпънк.
И все пак всичко е добре, когато завършва добре. Авторът вярва в хубавите неща, а според него най-красивите неща на света са самите хора.

Купете "Шадоу Стрийт 77" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/893/dijn-kunc-shadou-strijt-77

Няма коментари: