Онлайн книжарница

вторник, 22 април 2014 г.

Рецензия на "Училището свърши - завинаги" от Джеймс Патерсън


Фактът, че много фантастични предсказания се превръщат в реалност ни кара сериозно да се замислим върху събитията в тази книга. Шест деца-мутанти превърнати в птици след като са отвлечени се изправят срещу Заличителите, които са хора-вълци. Децата-птици не знаят как са ги превърнали в мутанти, но са убедени, че трябва да се обичат, да си помагат и да не правят зло на никой. Те търсят истината за себе си, за своите родители и за целта на тези, които са ги направили различни. Случайно научават, че една противоречива личност в сферата на генетичните изследвания - Тер Борщ, който е смятан за гений, си е направил с децата този зловещ експеримент.
И тук възниква проблема за престъпността сред белите престилки. Добронамерени ли са всички талантливи учени или понякога правят античовешки опити и открития?
Джеб съжалява, че Макс все още не е съвършеният експеримент и и обяснява, че трябва да премине в следваща фаза. Звучи страшно, че за тези учени децата са просто опитни зайчета, че тяхното развитие трябва да се програмира от един зъл гений. Но децата-птици все пак са си хора със сърца, те мечтаят да открият своите родители; освен това са и бойци, които умеят да се защитават от враговете си. Още по-страшно става, когато в тези престъпни научни опити участват и жени, умеещи да се преструват на благодетели.
Но децата трудно се лъжат, и се досещат, че Ан участва в тяхното преследване. Трогателна е мечтата на тези отвлечени ангели да открият своите семейства и да си върнат радостта на майките и бащите. За съжаление отново се разочароват, защото Иги открива родителите си, но те решават да изкарват пари от слепия си син, който може да лети. Чистата детска душа усеща користолюбието и се връща при своето летящо семейство. Заличителите са много повече, те са големи, но децата-птици успяват да побеждават и да се измъкват от всяка схватка с хората вълци.
Макс слуша своя вътрешен глас, който и диктува:
"Избери си цел и я преследвай докрай. Когато си тръгнала да спасяваш света, нямаш право на рекламна пауза."
Отговорна задача се поставя пред тези деца, те трябва да спасят света, но и те самите не знаят как. Те трябва да са единни и силни за да се противопоставят на злото. Малките ангели откриват, че център на страшните експерименти с хора е компанията "Айтекс", която притежава половината свят. Този огромен мултинационален конгломерат има пръст във всички сфери на обществото. Възхитителна е Макс, когато заявява, че няма да убие фалшивата Макс, защото е човешко същество, а това е връх на човеколюбието.
Като знаем, че някои болести са се появили по изкуствен начин, можем да се попитаме дали тази фантастична книга не третира съвсем реалистични проблеми.

Купете Училището свърши - завинаги тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/kriminalni-i-misterii-132/maksimum-rayd-363/2-uchilishteto-svarshi-zavinagi-2136.html

Няма коментари: