Онлайн книжарница

сряда, 16 април 2014 г.

Рецензия на "Ангелският експеримент" от Джеймс Патерсън


Джеймс Патерсън умее да пише без излишни думи. Искам да поясня, че неговия изказ не наподобява сухия, журналистически стил на Гришам, а по-скоро хапливия, жизнерадостен и понякога леко ироничен език на Мики Спилейн. Впрочем ето един кратък пример:
"Ако обкръжите Ню Йорк с ограда, ще получите най-големия постоянен цирк в света."
Когато зачетох книгата моментално се сетих за "Ариел" на великия А. Беляев. По-късно направих аналогия с "Живата факла" на С. Кинг. След като навлязох в съдържанието си припомних и Х-Мен: Последният сблъсък.
Има нещо много романтично в деца, които живеят напълно сами, без опеката на възрастни. Те не ходят на училище, но са интелигентни. По-силни са от повечето възрастни. Освен това имат криле и могат да летят.
Те са плод на генетичен експеримент. Знаят на колко години са, но не могат със сигурност да кажат датата, на която са се родили. Ето защо всеки е избрал ден от годината, когато да празнува своето рождество. Те са шестима - три момчета и три момичета. Прякорите/имената им са Зъба, Иги, Газопровода, Ръч и Ейнджъл. Водач на групата, или по-скоро ятото е 14-годишната Максимум Райд:
"Иги, това не е демокрация - казах аз. - А максокрация."
Интересното в тази книга, е че сюжетът се развива по-скоро като филмов сценарий, отколкото като стандартен роман. Действието е много напрегнато, има внезапни и неочаквани обрати, читателят е изненадан в почти всяка глава.
Другото, което ми направи впечатление е, че децата постепенно развиват и други способности освен умението да летят с огромните си криле (тези на Макс са с размах 4 метра). Примерно още в самото начало на книгата научаваме, че най-малката - Ейнджъл умее да чете мисли. По някое време обаче бегълците се озовават в магазин за играчки. Ейнджъл иска мече, което струва 49 долара. И телепатично успява да убеди непозната жена да и го купи.
Ятото на Макс постоянно е преследвано от други генно модифицирани мутанти, известни като Заличителите. Те са нещо като изкуствено създадени Върколаци, тъй като имат дарбата (или проклятието?) да се превръщат в хора-вълци.
Една от най-романтичните и предизвикваща ярка визуална представа е сцената, в която групата на Макс временно е принудена да живее в пещера с ято Кралски мишелови - едни от най-големите грабливи птици в САЩ. Те се учат от птиците как е най-практично да се лети, как да управляват перата си и дори успяват временно да направят мишеловите свои съюзници в битка.
Тази книга ще се хареса не само на юношите с влечение към паранормалното, но и на възрастните, които искат да научат как биха изглеждали научните открития в далечното бъдеще.

Купете „Ангелският експеримент” тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/kriminalni-i-misterii-132/maksimum-rayd-363/1-angelskijat-eksperiment-2082.html

Няма коментари: