Онлайн книжарница

петък, 4 юли 2014 г.

30 почетни Апостола на буквите на премиерата на новия роман на Людмила Филипова


Всяка изписана буква се запечатва в сърцето… Книгите могат да бъдат изгорени, камъните – разрушени, но не и написаното в сърцата на хората.
Из „Войната на буквите”

„Войната на буквите”, най-новата творба на водещата българска писателка Людмила Филипова, ще бъде издадена от „Егмонт България” едновременно в хартиен и електронен формат на 12 юли 2014 г. Официалната премиера на книгата ще се състои на 9 юли, сряда, от 19 ч. в Националния исторически музей в София (ул. „Витошко Лале” 16) с водещ журналистът Георги Тошев и със специалното участие на 30 почетни Апостола на буквите, обичани и изявени българи:

А Анна Цолова, тв водещ
Б Богдан Томов, певец и композитор
В Николай Василев, политик
Г Ива Дойчинова, радио водещ
Д Драго Симеонов, тв и радио водещ
Е Хари Ешкенази, цигулар
Ж Георги Милков, журналист
З Емил Андреев, писател, драматург и сценарист
И Ирина Тенчева, тв водещ
Й Кирил Вълчев, радио водещ
К Теди Кацарова, певица
Л Нели Хаджийска, тв водещ
М Миролюба Бенатова, журналист
Н Симеон Колев, радио водещ
О Богдана Трифонова, радио водещ
П Проф. д-р Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател
Р Радослав Гизгинджиев, писател
С Стефан Щерев, актьор и продуцент
Т Деси Тенекеджиева, актриса и певица
У Фахрадин Фахрадинов, актьор
Ф Костадин Филипов, тв водещ
Х Антон Хекимян, тв водещ
Ц Лияна Панделиева, журналист
Ч Параскева Джукелова, актриса
Ш Георги Тошев, журналист
Щ Ваня Щерева, актриса, певица и писател
Ъ Емануела Толева, модел и тв водещ
Ь Доротея Толева, модел и тв водещ
Ю Димо Алексиев, актьор
Я Яна Грудева, тв водещ

„Войната на буквите“ не е обикновен исторически роман. В него познатото и премълчаното се преплитат в разказ за едно от най-значимите дела на българския народ – съхраняването, защитата и налагането на азбуката ни, наричана от целия свят кирилица. Книгата пресъздава едно важно и велико време, в което не армиите, не земите, нито дори религиите дават контрол и власт, а силата на азбуката. Това е епохата на Походите на буквите, за които никой още не е разказал. Време, в което наказват със смърт за използването на писмена, различни от признатите от империите. Време, в което българският народ въпреки всичко се изправя да защити буквите си. Благодарение на него, на хилядите му жертви и на апостолите на буквите днес милиони хора по света и десетки езици използват кирилицата - българицата.
„Надявам се, романът ми да разбули загадките и недомлъвките в родната история, да припомни забравеното и разкрие неразказаното за величието и силата на азбуката, която с хиляди жертви сме опазили и дали на света”, споделя Людмила Филипова. „Днес повече от всякога имаме нужда да си спомним защо и да повярваме отново в силата и посланията й. Българицата е сред най-старите, важни и уникални писмена, а историята й е епична. Светът обаче още не я познава, защото самите ние не я помним, не разказваме. Затова ни питат защо пишем с руски и гръцки букви”, разказва писателката.
„Това е роман за магичната сила на писмото, изригваща щом и където буквите се появят”, споделя д-р Соломон Паси, един от първите читатели на новия роман на Филипова. „Може пък буквите да вдъхновят към политическо смирение, помирение и мъдрост. „Войната на буквите” може да спре войната на хората!”, допълва още д-р Паси.
„Увлекателен сюжет, достатъчно сложна интрига, дълбоки чувства и, разбира се, любов”, коментира романа доц. д-р Леандър Литов, ръководител на българския екип в Европейския институт за ядрени изследвания ЦЕРН. „Резултатът е книга, която се чете на един дъх от първата до последната страница. С творбата си Людмила Филипова е вградила поредната тухла във вековечната сграда на българското.”
„Людмила Филипова посяга към различни исторически епохи и географски реалии без излишна плахост и забърква интригуващи сюжети със замах и дързост”, казва и колегата по перо на авторката – Алек Попов.

„Ази, Буки, Веди - свещени букви, направили ни народ, устоял през мрачното Средновековие и османското иго”, е коментарът на проф. д-р Христо Пимпирев. „Омраза, кръв, интриги и любов съпътстват величавата битка азбуката да даде сила на народа и България да пребъде през вековете. Прочитайки тази книга, ще се почувствате горди, че сте българи.”
„Велики имена оживяват пред нашето въображение, оплетени в изкусна мрежа от премеждия, една голяма любов и битки за власт”, споделя и режисьорът Зорница София. „Битки, които не се водят просто на бойно поле, а в светилища на писмеността. Битки, които повдигат важни въпроси. Битки, за които искаме да знаем още.”
###
Людмила Филипова е водеща българска писателка, автор на девет романа. Икономист по образование, тя се дипломира в УНСС, след това получава магистърската си степен в американския университет City University и завършва програма по творческо писане в Оксфорд. Работи в областта на медиите, PR и маркетинга, преди да се насочи към писателската кариера. Литературният й дебют е през 2006 г. с „Анатомия на илюзиите” – роман, с който печели любовта на читателите и признанието на критиката. Следват „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013) и „Войната на буквите” (2014). Книгите й са превеждани и издавани на английски, руски, сръбски, гръцки и турски, като се превръщат в бестселъри в България и чужбина. Дори световният канал National Geographic заснема документален филм по романа й „Мастиленият Лабиринт”. По други три от книгите й се подготвят международни филмови продукции. Английското издание на „Антихтонът на Данте”, издадено в началото на 2014 г. от „Егмонт България” със съдействието на Министерство на културата, е първата книга от български автор с премиера на престижния Лондонски панаир на книгата. Людмила има редица международни литературни отличия и представяния на творбите си.
За повече информация посетете сайта на авторката на адрес www.ludmilafilipova.com.

Войната на буквите започва с разказ за най-малкия син на великия български цар Симеон, Баян. Но преди това има нещо друго, което трябва да споменем...
Годината е 927-ма. В мрачно подземие живее уродлив божий неверник, образован изгнаник, който ще разкаже тази история. История за призванието, което малцина щастливци откриват. За избора между любовта и обречеността пред дълга. За съкровена тайна, пазена в сърцето на велик народ. История за тайнствата на българската азбука и скритата в нея сила. И за каузата, за която си струва да останеш жив.
„Казват, че великите дела се пазят в сърцата на хората, а чудесата – в Божието...“
Царският син Баян учи в Магнаура. Принуден да търпи подигравките и високомерието на ромейските аристократи, той гордо носи титлата български княз и живее за откраднатите мигове в присъствието на Мария. Внучката на император Роман Лакапин е тайно влюбена в младия българин. Тя знае, че това е невъзможна любов - рано или късно животът й ще бъде разменен за мир. Но въпреки всичко обича. До деня, в който острието на императора не посича грамадна каменна статуя. В миг светът им рухва. В този ден цар Симеон умира, а на престола се възкачва синът му Петър. Слаб духом, отдаден на книгите и размислите за Бог, той няма волята да спре амбициите на майка си, която предлага на Роман Лакапин договор за мир, залог, за който да стане Мария. Баян обаче не ще се спре пред нищо, за да защити любовта си. А битката за нея ще го сблъска с изненадваща тайна, която твори чудеса. Тайната на буквите. Легендата за кръвта, която тече във вените ни. За борбата и волята на един народ да бъде себе си, да бъде силен, да бъде Български народ.

Егмонт България е водещо издателство за книги и списания в България, част от скандинавската медийна група „Егмонт”. Мисията на компанията е да създава и разказва истории.
Сред основните партньори на издателството са авторитетни световни компании като Disney, Mattel, National Geographic, Warner Bros.
„Егмонт България” е издател на силни и утвърдени автори като Елиф Шафак, Дж. К. Роулинг, Стефани Майър, Рик Риърдън, Джон Грийн, Вероника Рот и др.

Няма коментари: