Онлайн книжарница

сряда, 16 юли 2014 г.

Рецензия на „Спасяването на света и други екстремни спортове” от Джеймс Патерсън


Джеймс Патерсън e един от най-известните писатели на криминални романи. Но със своята поредица "Максимум Райд" авторът навлиза в областта на научната фантастика, следвайки традициите на автори като Робер Мерл, Иван Ефремов и Филип Хосе Фармър.
Впрочем истинско удоволствие е да се четат редове, писани от явен фен на любимия жанр:
"Звучеше като Арнолд в "Терминаторът".
Група луди учени планират да унищожат половината свят. Същите злодеи преследват Макс, Зъба, Иги, Ръч, Гази и Ейнджъл. Децата обаче не само имат криле и могат да летят, но са и доста добри бойци.
Между другото Макс и Зъба хлътват един по друг и дори си даряват първата страстна целувка.
Авторът умее да описва героите си така, че читателят да ги счита за живи хора. Макс не се чувства щастлива от това, че не е като останалите деца, че за нея няма коледни танци или пролетен фестивал. Единствените важни неща в живота и са да отблъсне Заличителите, да унищожи Училището и естествено - да спаси света.
Главната героиня прави доста мъдри разсъждения относно това какво биха сторили злите учени ако бяха използвали таланта си за добро - може би щяха да ликвидират световния глад, почти всички болести щяха да бъдат унищожени, а автомобилите щяха да се движат с гориво, което не замърсява въздуха.
Джеймс Патерсън отново ни казва, че науката трябва да се използва за мирни цели, а не за войни, или за опити за налагане на нов световен ред.
Зъба успява да събере много съмишленици и желаещи да помогнат като започва да си води блог, в който описва почти всичко свързано с децата птици.
Впрочем ето част от способностите на водачката на групата:
- Макс може да лети с над 320 км в час по хоризонтала и превишава 420 км в час при вертикално пикиране
- Засичана е на височина 9500 метра за кратки периоди
Явно е, че създаването на хора със свръхспособности, които обаче са способни да се разбунтуват просто, защото вътре в себе си са добри не е нещо, което ще допадне на лошите учени.
От тази книга си направих следния извод:
Срокът на годност в крайна сметка винаги им изтича, независимо дали става въпрос за явни врагове или за фалшиви приятели.

Купете „Спасяването на света и други екстремни спортове” тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/kriminalni-i-misterii-132/maksimum-rayd-363/3-spasjavaneto-na-sveta-i-drugi-ekstremni-sportove-2204.html

Няма коментари: